|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Izolacija kapsaicina iz čilija?
Kolik je pH kapsaicina?
Boja kapsaicina?
Marko Hren
|
Ime i prezime:
marko hren
mh@ineedhits-mail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Kapsaicin je jak iritant i vrlo opasan. I obična ljuta paprika nadražuje kožu pa kakav je tek kapsaicin u većoj koncentraciji! Plod ljute paprike sadrži 0,1 do 1 % kapsaicinida, uglavnom kapsaicin i dihidrokapsaicin u približnom omjeru 1:1. Fizičko-kemijska svojstva kapsaicinida su vrlo slična pa se zajedno izoliraju iz paprike.
Tu je jednostavan recept, ali ponavljam – OPREZ! Obvezna uporaba zaštitnih rukavica i naočala!
Usitniti 15-ak papričica i izgnječiti u etanolu (1 L). Neka smjesa stoji 24 sata (može se povremeno promiješati). Profiltrirati kroz papir i upariti blagim zagrijavanjem na elekričnom grijalu. Kad se volumen smanji na oko 10 % ohladiti. Ako se na površini ne vidi crvena uljasta tekućina ponavljati uparavanje i hlađenje dok se ne pojavi. Preliti alkohol u usku posudu (cijev) i ukloniti ulje s površine. To je koncentrat kapsaicinida iz plodova.
Čisti kapsaicin (8-metil-N-vanilil-6-nonenamid) je bijeli prah s talištem na 65 °C i vrelištem oko 215 °C. Gotovo je netopljiv u hladnoj vodi, slabo u ugljikovu disulfidu, ali lako u alkoholu, benzenu, kloroformu i acetonitrilu.
|
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|