Izolacija kapsaicina iz čilija? Kolik je pH kapsaicina? Boja kapsaicina? Marko Hren

Ime i prezime: marko hren mh@ineedhits-mail.com

 


Kapsaicin je jak iritant i vrlo opasan. I obična ljuta paprika nadražuje kožu pa kakav je tek kapsaicin u većoj koncentraciji! Plod ljute paprike sadrži 0,1 do 1 % kapsaicinida, uglavnom kapsaicin i dihidrokapsaicin u približnom omjeru 1:1. Fizičko-kemijska svojstva kapsaicinida su vrlo slična pa se zajedno izoliraju iz paprike.

Tu je jednostavan recept, ali ponavljam – OPREZ! Obvezna uporaba zaštitnih rukavica i naočala!

Usitniti 15-ak papričica i izgnječiti u etanolu (1 L). Neka smjesa stoji 24 sata (može se povremeno promiješati). Profiltrirati kroz papir i upariti blagim zagrijavanjem na elekričnom grijalu. Kad se volumen smanji na oko 10 % ohladiti. Ako se na površini ne vidi crvena uljasta tekućina ponavljati uparavanje i hlađenje dok se ne pojavi. Preliti alkohol u usku posudu (cijev) i ukloniti ulje s površine. To je koncentrat kapsaicinida iz plodova.

Čisti kapsaicin (8-metil-N-vanilil-6-nonenamid) je bijeli prah s talištem na 65 °C i vrelištem oko 215 °C. Gotovo je netopljiv u hladnoj vodi, slabo u ugljikovu disulfidu, ali lako u alkoholu, benzenu, kloroformu i acetonitrilu.


Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija