Molim Vas da mi odgovorite dali je tacno da se unosenjem vitamina C putem vitaminskih tableta pojacava tjelesna potreba za prirodnim vitaminom C.Bilo bi mi od velike koristi i da mi ukratko objasnite negativne posljedice unosenja ostalih vitamina i minerala putem tableta. Unapred zahvalna Ana Ostrouska

Ime i prezime: Ana Ostrouska saintmichael111@hotmail.com

 


Draga kolegice, evo ovako...
Unosom dodatnog vitamina C putem tableta ne povećava tjelesna potreba za tim vitaminom. Naime, ne postoji "prirodni vitamin C" i "neprirodni vitamin C". Vitamin C je vitamin C i zdravo! Čak štoviše, krajnja je zabluda i neistina da je vitamin C iz hrane bolji od vitamina C (ili bilo kojih drugih vitamina) iz tableta.
Zašto? Pa vrlo jednostavno, primjer: limun ubran s grane odmah počinje venuti i enzimi u stanicama razgrađuju vitamin C. Dok dođe na tržnicu vec nema ni v od tog vitamina C. A vitamin C u tabletama je stabilan i ne razgrađuje se. U roku trajanja vitamin C u tabletama je siguran.

Ako želiš saznati više o svim vitaminima i mineralima pođi na web stranicu:
http://www.tegobe.com/samolijecenje/vit_min.html
pa klikni na link: O vitaminima i mineralima (kliknite ovdje)

A ovo je sad jako, jako vazno: Ako radiš nekakav seminar ili referat o vitaminima ne smiješ zaboraviti da su sve informacije preuzete iz knjige:
M. Medić-Šarić, I. Buhač, V. Bradamante, Vitamini i minerali; istine i predrasude, F. Hoffman - La Roche, predstavništvo Zagreb, Zagreb, 2000.
Moraš navesti da su informacije preuzete s te stranice i iz te knjige.

Pozdrav iz Zagreba!

Odgovorio: mr. pharm. Pavle Močilac   pavlemocil@net.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija