|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Zašto soda bikarbona ne reagira direktno s vodom, već joj prvo treba dodati neku kiselinu (npr. limunsku), a prašak za pecivo kojemu je glavni sastojak soda bikarbona, odmah burno reagira s vodom. Ako može prikazati i jednadžbom kemijske reakcije. Hvala.
|
Ime i prezime:
matko milišić
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Bit će da prašak za pecivo osim sode bikarbone sadrži i neku kiselinu (vinsku?), pa kod otapanja u vodi odmah dolazi do neutralizacije i otpuštanja ugljikova dioksida. Jednadžba reakcije analogna je onoj napisanoj ovdje (pod točkom 3.). Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|