Možete li mi napisati nešto više u vezi škroba.Puno hvala

Ime i prezime: indira b. zeljko.barabas@vz.hinet.ht

 


Škrob je glavni skladišni polisaharid u biljkama. Ima i nekih drugih funkcija, ali mu je glavna i najpoznatija pričuva glukoze. Po ulozi i strukturi vrlo je sličan glikogenu koji istu ulogu obavlja u životinjama. Škrob je smjesa dvaju polisaharida, α-amiloze i amilopektina. Oba su polimeri monosaharida D-glukoze, a razlikuju se u načinu povezivanja glukoznih jedinica.
Amiloza jednostavnije je građe. Nekoliko tisuća monomera povezano je α(1→4) glukozidnom vezom u duge lance. Čitava molekula ima oblik nepravilne lijeve uzvojnice. Kompleks amiloze i joda (zapravo aniona I5-) je intenzivne plave boje.
Amilopektin je razgranjen. Glavni lanac čine molekule glukoze povezane α(1→4) glukozidnom vezom. Svakih 20 do 30 ostataka javlja se bočni lanac (jednake strukture) spojen α(1→6) vezom. U molekuli amilopektina može biti vezano do milijun jedinica glukoze. Amilopektin daje s jodom crvenkastu boju.
Asimilacijski (ili primarni) škrob nastaje u fotosintetskom tkivu biljaka (u kloroplastima) tijekom osvijetljavanja. Primarni proizvod fotosinteze je glukoza, ali ona se kondenzira u netopljivi škrob da se ne poveća osmotski tlak u stanici. Preko noći škrob se postepeno razgrađuje i transportira u druga tkiva te se tamo izgrađuju zrnca rezervnog škroba (u amiloplastima). Taj škrob glavni je izvor ugljikohidrata i energije u ljudskoj prehrani. Gomolj krumpira može sadržavati 30 %, a pšenična zrna do 70 % škroba.

To bi bilo sve, a pitaj ako te još nešto zanima.

P.S. Molimo te, Indira, da se svaki put predstaviš punim imenom i prezimenom kad postavljas pitanje, a ne inicijalima.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija