pozdrav! Zanimljivo pitanje: koja je uloga vinske kiseline u prašku za pecivo? I mala nejasnoća: nije mi jasno- adicijom broma na heksen nastaje spoj formule CH2Br-CHBr-CH2-CH2-CH2-CH3. Kako da odredim kemijski naziv tog spoja? Je li bromheksan ili nešto drugo? hvala

Ime i prezime: ivan nosek

 


1. Prašak za pecivo sadrži kiselinu kako bi ista mogla reagirati s satrijevim hidrogenkarbonatom (sodom bikarbonom) koja je također njegov sastojak, čime dolazi do nastanka ugljikova(IV) oksida (ugljikova dioksida) koji čini tijesto rahlim.
2. Spoj formule CH2Br-CHBr-CH2-CH2-CH2-CH3 nosi ime 1,2-dibromheksan. Prefiks "di-" kaže da su u molekuli prisutna dva atoma broma, a brojevi 1 i 2 daju podatak o tome ko koje su ugljikove atome atomi broma vezani.
Pozdrav.

Odgovorio: Vladimir Stilinović   vstilinovic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija