1.U ekspresnom loncu hrana se kuha pod povećanim tlakom.Zašto je brže skuhana? 2.Zašto na Mt.Everstu voda vrije na oko 76 C,pa je potrebno dulje vrijeme za kuhanje hrane? 3.Hoće li voda prije zavrijeti u ekspresnom ili običnom loncu? (Objasni) Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Karla Seifert marinaseifert@hotmail.com

 


1. Zbog povećanog tlaka, temperatura vrelišta vode se povisuje. Kako je temperatura tokom vrenja konstantna, slijedi da će se u ekspresnom loncu hrana zapravo kuhati na višoj temperaturi.

2. i 3. Vidi odgovor na prvo pitanje pa probaj sama zaključiti.

Pozdrav,

Odgovorio: Filip Topić   ftopic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija