Zdravo! Kako se na osnovu Rf vrijednosti takoslojne hromatografije aminokiselina moze odrediti o kojoj je aminokiselini rijec, kada je stacionarna faza SILKAGEL G, a mobilna faza SMJESA ETANOL VODA U OMJERU 7:3 (V/V). Npr. ja samo dobio Rf vrijednost 0,83( gdje je d1=8,3 d2=10) Rf=d1/d2 i zasto je ona polarna??? Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Dino Buljubasic dino_18_4e@hotmail.com

 


To se obično radi tako da se na istu pločicu nanese više uzoraka: nepoznati (tj. ispitivani) uzorak, i do njega dva-tri (ili koliko već stane) poznatih uzoraka, zatim se razvije pločica i onda se gleda s kojim se uzorkom nepoznati uzorak poklapa. Naime, Rf-vrijednost je prilično varijabilna veličina, tako da bez izravne usporedbe sa standardom baš i ne može poslužiti za sigurnu detekciju. Postoji i niz drugih mogućnosti utvrđivanja o kojoj je aminokiselini riječ (npr. mjerenje tališta, spektroskopske metode itd.), ali da bih se raspisao o detaljima, trebao bih imati više podataka o sustavu kojim se baviš i naravi uzoraka (primjerice, radi li se o krutinama, otopinama, čistim tvarima, smjesama, biološkim uzorcima...).

Polarnost aminokiseline ovisi o bočnom ogranku. Najmanje su polarne aminokiseline čiji je bočni ogranak ugljikovodični supstituent (leucin, izoleucin, valin, alanin, fenilalanin, prolin), atom vodika (glicin) ili S-supstituirani ugljikovodični lanac (metionin). Znatno su polarnije aminokiseline koje sadrže skupine OH (serin, treonin), SH (cistein) ili amidnu (asparagin, glutamin). Polarnost preostalih aminokiselina jako ovisi o pH mobilne faze; primjerice, lizin i arginin će u kiseloj mobilnoj fazi (npr. etanol/voda/octena kiselina) biti jako polarni, dok će u mobilnoj fazi kojoj je dodan amonijak (npr. etanol/voda/amonijak) biti prilično nepolarni. Asparaginska i glutaminska kiselina ponašat će se upravo suprotno.

O svemu tome dalo bi se još puno pričati, ali kao što rekoh, trebao bih znati više detalja o sustavu kojim se baviš. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija