|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Zahvaljujem na opširnoj smjernici tj. odgovoru.Iz mase cemo dobiti molarnu masu, odnosno iz ekstenzivnog svojstva u intezivo tako da "podijelimo" masu sa množinom uzorka. tako molarna masa neće ovisiti o količini tvari, dok je masa ovisila. sto se tiče gustoće , tu mi je malo teže shvatiti. kako iz mase dobiti gustoću. ako m/V = gustoću.a gustoća ovisi o masi, ako onda da intezivno svojstvo ne ovisi o količini tvari u uzorku. Hvala puno, sorry sto kompliciram,ali mi taj dio nije jasan.
|
Ime i prezime:
Dario Dabić
dariottp@net.hr
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Kao što si sâm rekao, iz mase (ekstenzivne veličine) ćemo dijeljenjem s množinom (također ekstenzivnom veličinom) dobiti molarnu masu (intenzivnu veličinu). Nadalje, iz mase ćemo dobiti gustoću dijeljem s volumenom, dakle opet ćemo iz ekstenzivne veličine dobiti intenzivnu dijeljenjem ekstenzivne veličine s drugim ekstenzivnom veličinom. I u trećem ćemo primjeru iz ekstenzivne veličine (volumena) dobiti intenzivnu (molarni volumen) dijeljenjem te ekstenzivne veličine s drugim ekstenzivnom veličinom (množinom). Što možemo zaključiti? Pa jednostavno: dijeljenjem neke ekstenzivne veličine s drugom ekstenzivnom veličinom dobit ćemo intenzivnu veličinu. Ili, drugačije rečeno, omjer dviju ekstenzivnih veličina je intenzivna veličina. To je ujedno i odgovor na postavljeno pitanje. Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|