Imam jedno pitanje koje mi baš nije jasno ? Kako se iz ekstenzivnih mogu dobiti intezivne veličine ? Jel možda odg. ako imamo čašu vode određene mase.To je ekstenzivno svojstvo, no ako tu čašu zagrijavam onda je temperatura intezivno bez obzira na masu vodu. ?? Ekstenzivne veličine ovise o količini uzorka , primjerice masa, volumen. Dok intezivne ne ovise npr. gustoća, temperatura,vrelište.jel tlak onda ekstenzivno svojstvo. Mislim da ovisi o količini čestica. I kako odvojiti tj. koju tehniku upotrijebiti za razdvajanje jod, bakrovog sulfat, voda, CCl4. Jod sublimira, vodu - destilacijom, ??- Hvala

Ime i prezime: Dario Dabić dariottp@et.hr

 


Dakle, prvo pitanje glasi: Kako iz neke ekstenzivne veličine dobiti intenzivnu? Vidim da ti je definicija jednih i drugih poznata, a za one kojima možda nije, definiciju možete naći klikom ovdje. E sad, ne bi baš imalo puno smisla da ti ja serviram gotov odgovor, ali ću te uputiti u kojem smjeru trebaš razmišljati. Ekstenzivna veličina je primjerice masa. Intenzivna veličina je primjerice gustoća. Što trebamo učiniti s masom da bismo iz nje dobili gustoću? Drugi primjer: ekstenzivna veličina je volumen. Intenzivna veličina je molarni volumen. Što trebamo učiniti s volumenom da bismo iz njega dobili molarni volumen? Treći primjer: ekstenzivna veličina je masa, a intenzivna molarna masa. Što trebamo učiniti s množinom tvari u nekom sustavu (recimo da je naš sustav uzorak čiste tvari) da bismo iz mase došli do molarne mase? Što je zajedničko svim trima primjerima? Imali smo najprije neku ekstenzivnu veličinu, zatim smo s njom nešto učinili i dobili intenzivnu. Što smo učinili? Eto, u tom smjeru trebaš razmišljati, pa ćeš doći do odgovora.

Drugo pitanje mi nije baš do kraja jasno. Radi li se o smjesi svih četiriju tvari ili o dvjema smjesama (i kojima točno)? Pokušaj jasnije postaviti pitanje, i molim te da ubuduće pitanja postavljaš jedno po jedno. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija