Gdje ce se prije grah (ili jaje) skuhati... na planini ili u ekspres loncu na nizini? Molim objasnjenje!

Ime i prezime: Antonia chanell@mail.com

 


Odabrat ćemo isto jelo primjerice grah, te lonac, ne bi bilo fer da se priprema u različitim loncima, jer prvo želimo usporediti kako okolina utječe na kuhanje, a kasnije možemo uspoređivati lonce za reklamu:). Pri kuhanju se događaju razne kemijske promjene. Što misliš da li se te razne kemijske promjene koje se zbivaju pri kuhanju odvijaju brže pri višoj ili nižoj temperaturi?

Vjerojatno iz iskustva znaš da moraš puno više paziti na jelo kad pojačaš plamen, brže stvari zagore ,,ali također sigurno si primjetila da voda brže zakipi (provrije) kad koristiš jači plamen, tako da očito i temperatura ima veliki utjecaj. I sad recimo da teta koja kuha grah na Sljemenu i ti recimo negdje blizu Save koristite isti grah, lonac , štednjak i jačinu plamena i u isto vrijeme počinjete s kuhanjem graha i cijelo ste vrijeme u kontaktu i ona ti kaže za par minuta da je njoj voda zakipila ali tebi začudo još nije, a koristite sve jednako..tebi voda zakipi minutu-dvije nakon nje...

Jedina razlika je u nadmorskoj visini,,
Kakve sad veze ima nadmorska visina s vrenjem? I je li sad teta sa Sljemena u prednosti nad tobom?

Vrenje se događa kad je tlak para tekućine jednak tlaku okolnog plina. Znaš da je povišenjem nadmorske visine zrak sve rjeđi te da planinari koje se penju na jako visoke nadmorske visine nose i bočice s kisikom. S obzirom da je zrak rjeđi tlak je manji na višim nadmorskim visinama. Prema tome vrenje se događa pri nižoj temperaturi na višoj nadmorskoj visini zbog manje razlike između tlaka para tekućine i okolnog tlaka.
Znači teti sa Sljemena ranije provrije voda, ali istovremeno to znači da je to i pri nižoj temperaturi, tebi će kasnije provrijeti upravo zbog višeg vrelišta vode u "tvojim" uvjetima. No ti ćeš ipak ranije dovršiti ručak, jer viša temperatura ubrzava kemijske reakcije pri kuhanju.

Pozdrav:)

Odgovorio: Matea Vlatković   mvlatkovic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija