Pitanje.... može li mi tko šire pojasniti pojmove higroskopna tekućina, dehidracijsko djelovanje i objasniti shemu dobivanj sumporne kiseline? Unaprijed zahvalna!

Ime i prezime: zvrka

 


Pridjev higroskopan znači onaj koji na sebe navlači (upija) vlagu. Higroskopna tekućina je, prema tome, svaka ona tekućina koja na sebe navlači vlagu (tj. vodu). Dehidratacijsko djelovanje jest takvo djelovanje kojime se nečemu oduzima voda. Dehidratacijsko djelovanje imaju mnoge bezvodne soli, npr. bezvodni kalcijev klorid, bezvodni natrijev sulfat..., zatim fosforov(V) oksid, koncentrirana sumporna kiselina i još mnoge druge tvari.

Sumporna kiselina može se pripraviti na više načina. Najpoznatiji su načini kontaktni postupak i postupak u olovnim komorama.

U kontaktnom se postupku smjesa suhog sumporovog dioksida i zraka prevodi preko katalizatora vanadijeva pentoksida pri 450 °C pri čemu nastaje sumporov trioksid. Nastali se sumporov trioksid uvodi u koncentriranu sumpornu kiselinu pri čemu nastaje oleum (dimeća sumporna kiselina, otopina sumporova trioksida u sumpornoj kiselini). Razrjeđivanjem oleuma dobiva se sumporna kiselina željene koncentracije, u količini koja je, dakako, veća od količine s kojim se ušlo u postupak.

Postupak u olovnim komorama, u svojoj laboratorijskoj izvedbi, opisan je ovdje. (U tekstu treba ispraviti nomenklaturu: umjesto sulfatna kiselina treba staviti sumporna kiselina, umjesto nitratna kiselina treba biti dušična kiselina, a umjesto sumporni dioksid treba sumporov dioksid). Analogan postupak rabi se i u industrijskom mjerilu.

Detalji jednoga i drugog postupka mogu se naći u udžbenicima kemije, u Tehničkoj enciklopediji i na internetu.

Za kraj, molim te da se ubuduće potpisuješ punim imenom i prezimenom jer to traže pravila lijepog ponašanja na e-školi kemije. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija