Dobar dan, oprostite, znam da sam Vam malo prije poslala već jedno pitanje ali sam sada nasla jos jedno =). Ovo su pitanja iz nase radne biljeznice za osmi razred koje moramo sami zakljucit. 1.Uočavaš da se vrenjem dobije ocat u kojem je maseni udio octene kiseline oko 10%. Zašto ovo vrenje ne teče npr. sve dok maseni udio octene kiseline bude 25%?? -Nastavnica nam je rekla odgovor ali ga,naravno,nije objasnila- Zato što nastaju octene bakterije. Ali ja ne razumijem kada one nastaju??? Kada je koliki maseni udio?? 2.Možeš li odgovor na prethodno pitanje povezati s postupkom konzerviranja hrane octom? -Hrana ubija bakterije da se ne kvari. Točno ili? BILA BIH VAM JAKO ZAHVALNA, i znam da gnjavim =). Molim Vas odgovorite u što kraćem roku! Unaprijed hvala i pozdrav svima, Anđela.

Ime i prezime: Anđela Čeprnja angyst@yahoo.com

 


1. Vjerojatno pri nekom udjelu octene kiseline (10%, kažeš) pH-vrijednost octa postane preniska za život mikroorganizama koji octenu kiselinu proizvode.

2. Na ovo sad sigurno možeš i sama odgovoriti.

Pozdrav,

Odgovorio: Filip Topić   ftopic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija