Evo još koje pitanje sada nevezano uz natjecanje,no svejedno bih molio da na oba moja pitanja odgovorite do Ž natjecanja u srijedu. Koji sve kationi mogu nositi kisela svojstva osim vodikovih?? Je li moguće iz formule kiseline saznati koliko je jaka(uspoređujući u istoj konc. naravno) neznajući inaće njezina svojstva? Ima li jačina kiseline veze sa brojem vodika koji disociraju ili sl.? Kako u laboratorijskim uvijetima iz konc. kiseline dobiti 100%tnu? Koje sve vrste salitre postoje(čilska...)i koje su njihove formule??

Ime i prezime: Jure Pičulin juretherebel@hotmail.com

 


U vodenim otopinama kiselost se mjeri upravo preko koncentracije hidronijevih iona (ne protona, kako je već objašnjeno u prethodnom odgovoru). Općenito su pak svi kationi kiseline (prema Lewisovom modelu po kojem je kiselina akceptor neveznog elektronskog para).
O jakosti kiselina pisano je nedavno ovdje. Ako ne znaš doslovno ništa osim formule kiseline, naravno da nećeš o njezinoj jakosti ništa doznati. No, poznavanje svojstava atoma od kojih je kiselina sazdana može dati neke korisne informacije. Npr. usporedbom octene i trikloroctene kiseline možeš zaključiti da je potonja znatno jača kiselina zbog klorovih atoma koji odvlače negativan naboj od vodikovog atoma.
Dobivanje čistih kiselina iz vodenih otopina je preopćenito pitanje. Neke se dobiju uklanjanjem vode nečim što se u kiselini ne otapa, a veže vodu, neke se mogu iskristalizirati kao krute tvari, neke se uopće ne mogu tako dobiti, ... Najčešće se naprosto kupi industrijski pripravljena čista kiselina.
Ja znam samo za onu salitru koja se naprosto zove salitrom (kalijev nitrat) i za čilsku salitru (natrijev nitrat).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija