Bok! Trebam pomoć... Imam za napravit pokus iz kemije... Trebala sam naribati crveni radić, staviti ga u vodu, pa ocijediti sok i razdijeliti u 5 čaša. U 1. čašu sam morala dodati otopinu sapuna, u 2. čašu sok od limuna, u 3. jabučni ocat, u 4. čašu otopinu sode bikarbone, a u 5. destiliranu vodu. Zatim moram poredati tvari prema porastu bazičnosti. Ja sam to učinila i mislim da poredak ide ovako... Sok od limuna, pa jabučni ocat, pa otopina sapuna, pa otopina sode bikarbone i na kraju destilirana voda... Zanima me da li je to točno... Unaprijed hvala...

Ime i prezime: Tina Brenčić tina.brencic@skole.hr

 


Dakle, sigurno si otprije znala da su limunov sok i ocat kiseli, a da su otopine sapuna i sode bikarbone bazične.

Ako me pamćenje dobro služi, tada bi najmanje bazičan član tog veselog društvanca trebao biti limunov sok, dok je ocat (onakav kakav se u kućanstvu najčešće nalazi) ipak nešto bazičniji. Tu bi se u priču ubacila i neutralna do blago kisela (zbog otopljenog ugljikova(IV) oksida iz zraka) destilirana voda, dok je od sode bikarbone najčešće nešto bazičniji sapun (vidi dolje).

Po pitanju bazičnosti/kiselosti destilirane vode:
a) pogriješila si pri tumačenju rezultata pokusa,
b) uzorak je onečišćen.

Što se tiče otopine sapuna, još bih samo dodao da je bitno koji si sapun koristila i kakvu si otopinu načinila. Tekući "sapuni" koji su danas dosta popularni po svom sastavu nemaju previše veze s onim što se nekad zvalo sapunom (moja ga je baka pripravljala kuhanjem otpadne masti i sode; pH-vrijednost otopine takvog sapuna može biti prilično visoka) i uglavnom su mnogo slabije bazični. Slična priča vrijedi i za većinu današnjih "sapuna" koji uglavnom imaju relativno niske pH-vrijednosti (čak do 5,5 što je, kao što znaš, kiselo!).

Pozdrav,

Odgovorio: Filip Topić   ftopic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija