|
|
Zanima me zašto se voda zaledi, a voda i rakija zajedno ne za sve, nego se samo stvore kristalići ?!?
Molim Vas za pomoć...
Tina Brenčić
|
Ime i prezime:
Tina Brenčić
tina.brencic@skole.hr
|
|
|
Za početak, korisno je znati sastav rakije. Ugrubo, možemo je shvatiti kao smjesu vode i alkohola etanola (ima u njoj i mnogih drugih organskih tvari koje su iznimno važne za aromu rakije (mada ih ima u razmjerno malim količinama), ali ne i za objašnjavanje pojave koja te muči). (Volumni) udio etanola varira, ali obično je u rasponu 30-40%. Kada se voda i rakija pomiješaju nastaje, vrlo jednostavno, smjesa vode i etanola u kojoj je udio etenola manji no u čistoj rakiji.
Drugi podatak koji nam je potrebit, podatci su o talištima vode i etanola. Talište je vode naravno pri 0 °C, a talište etanola je bitno niže - pri -114.3 °C.
Kada vodu ohladimo na 0 °C, ona se zamrzava, prelazi u krutinu, nastaje led. Etanol pri istoj temperaturi ostaje tekućina. E sada, zamisli si pokus u kojemu u čisti etanol (pri recimo -10 °C) dodaješ kristale vode. Što se događa? Isto što se događa kada kristale šećera dodaješ u vodu pri sobnoj temperaturi - otapaju se. Dobijamo dakle nešto što možemo smatrati otopinom leda (tj. vode) u etanolu. Valja zamijetiti da tako dobivenu otopinu ni na koji način ne možemo razlikovati od one koju bismo pripravili tako da pri sobnoj temperaturi pomiješamo etanol s (tekućom) vodom u jednakom omjeru kao i gore te smjesu ohladimo na gore spomenutih -10 °C. Našu mrzlu rakiju možemo dakle shvatiti upravo tako - kao etanolnu otopinu leda (tj. vode). Smanjenjem temperature smanjuje se i topljivost leda u etanolu (kao što se smanjuje topljivost šećera ili modre galice u vodi), pa kada otopina postane prezasićena, otopljena tvar (tj. voda) počne kristalizirati. Ono što dobijemo jest da dio vode iskristalizira, a nad tim kristalima zaostaje tekućina - zasićena otopina vode (leda) u etanolu.
Usput budi rečeno, u stara vremena (prije otkrića destilacije) žestoka su se pića dobivala upravo na taj način - piće s malim udjelom alkohola je ohlađeno da iskristalizira dio vode, kristali vode se uklone, a otopina koja je preostala ima veći udio alkohola od one početne. Danas se taj postupak kadkad rabi za "pojačavanje" vina.
Pozdrav. |
|
Odgovorio:
Vladimir Stilinović
vstilinovic@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|