Bok!Ja sam učenica 7 razreda i htjela bih vas pitati jedno pitanje koje me muči i koji odgovor ne mogu naći.Ovako glasi:Koja sirovina služi za dobivanje a)gume,b)benzina,c)opeke?Unaprijed hvala....

Ime i prezime: andrea juzbašić

 


Guma je elastični ugljikovodični polimer. U prirodi se nalazi u obliku mliječnobijele suspenzije što je izlučuju pojedine biljke kad im se zareže kora. Najpoznatiji je i najuobičajeniji izvor prirodne gume stablo kaučukovca (Hevea brasiliensis).

Guma se može pripraviti i umjetnim putem, polimerizacijom ugljikovodika izoprena. U daljnjoj obradi prirodne i umjetne gume često se primjenjuje postupak vulkanizacije; guma se zagrijava uz primjesu raznih dodataka, najčešće sumpora, kako bi joj se poboljšala mehanička svojstva. Više o svemu tome možeš pročitati u Tehničkoj enciklopediji ili u Wikipedijinu članku ovdje.

Benzin se pripravlja frakcijskom destilacijom nafte. Više o tome možeš pronaći u udžbenicima kemije, u Tehničkoj enciklopediji i na internetu.

Opeka nastaje pečenjem gline. I ta je tema dobro obrađena u Tehničkoj enciklopediji, udžbenicima i drugim izvorima. Pozdrav,

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija