|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Molim vas da mi napisete nesto o prirodnim indikatorima.
Hvala
|
Ime i prezime:
Mario Pepic
madafaka@online.hr
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Mario, prirodni indikatori su prirodni spojevi koji reagiraju promjenom boje u prisutnosti drugih tvari. Najčešće ih povezujemo s kiselošću i lužnatošću vodenih otopina. Uzmi recimo sljezov čaj (plave cvjetiće) ili šipkov čaj i kad u njih dodaš limunov sok (kiselina) doći će do promjene boje čaja. Uzmeš li recimo crveni kupus, nasjeckaš ga na sitno i potom vodom ekstrahiraš malo kupusovih sastojaka (ksantoflavonske soli, koje su povezane s bojom cvjetova mnogih biljaka) i onda malo tog ekstrakta dodaš u recimo ocat ili otopinu sode bikarbone opet će doći do promjene boje.
Posjetiš li sljedeće stranice:
http://hsc.csu.edu.au/chemistry/core/acidic/chem931/931net.html
http://ice.chem.wisc.edu/CwC/archives/summer97/frame5.html
kao i mnoge druge koje ćeš pronaći pomoću pretraživača google (www.google.com, načini pretraživanje na natural indicator) siguran sam da ćeš biti zadovoljan. Strani jezik ne bi trebao biti problem gimnazijalcu. Pozdrav. |
|
Odgovorio:
Nenad Judaš
judas@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|