Molim vas da mi napisete nesto o prirodnim indikatorima. Hvala

Ime i prezime: Mario Pepic madafaka@online.hr

 


Mario, prirodni indikatori su prirodni spojevi koji reagiraju promjenom boje u prisutnosti drugih tvari. Najčešće ih povezujemo s kiselošću i lužnatošću vodenih otopina. Uzmi recimo sljezov čaj (plave cvjetiće) ili šipkov čaj i kad u njih dodaš limunov sok (kiselina) doći će do promjene boje čaja. Uzmeš li recimo crveni kupus, nasjeckaš ga na sitno i potom vodom ekstrahiraš malo kupusovih sastojaka (ksantoflavonske soli, koje su povezane s bojom cvjetova mnogih biljaka) i onda malo tog ekstrakta dodaš u recimo ocat ili otopinu sode bikarbone opet će doći do promjene boje.
Posjetiš li sljedeće stranice:

http://hsc.csu.edu.au/chemistry/core/acidic/chem931/931net.html

http://ice.chem.wisc.edu/CwC/archives/summer97/frame5.html

kao i mnoge druge koje ćeš pronaći pomoću pretraživača google (www.google.com, načini pretraživanje na natural indicator) siguran sam da ćeš biti zadovoljan. Strani jezik ne bi trebao biti problem gimnazijalcu. Pozdrav.

Odgovorio: Nenad Judaš   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija