Bili mi iz čiste znatiželje mogli napisati kako se dobiva barut u laboratoriju, a kako bi ga mogao dobiti u kučnoj radinosti. hvala, obećajem da neću niš dignut u zrak

Ime i prezime: ubri

 


Možeš pomiješati malo sumpornog praha, nešto smrvljenog ugljena i malo salitre. To je više - manje originalna receptura. Moram upozoriti da tako spravljen barut ne valja iskušavati u zatvorenim prostorima jer, osim što je opasan zbog zapaljivosti, sumpor koji je jedan od sastojaka pri gorenju daje SO2 koji prilično nadražuje oči i dišne organe, a ni miris mu nije naročito ugodan.

Ako se ipak upustiš u igru s barutom (što ti nikako ne preporučam), koristi male količine istog i radi po mogućnosti na otvorenom.

Pozdrav,

Odgovorio: Filip Topić   ftopic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija