|
|
Bili mi iz čiste znatiželje mogli napisati kako se dobiva barut u laboratoriju, a kako bi ga mogao dobiti u kučnoj radinosti.
hvala, obećajem da neću niš dignut u zrak
|
Ime i prezime:
ubri
|
|
|
Možeš pomiješati malo sumpornog praha, nešto smrvljenog ugljena i malo salitre. To je više - manje originalna receptura. Moram upozoriti da tako spravljen barut ne valja iskušavati u zatvorenim prostorima jer, osim što je opasan zbog zapaljivosti, sumpor koji je jedan od sastojaka pri gorenju daje SO2 koji prilično nadražuje oči i dišne organe, a ni miris mu nije naročito ugodan.
Ako se ipak upustiš u igru s barutom (što ti nikako ne preporučam), koristi male količine istog i radi po mogućnosti na otvorenom.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Filip Topić
ftopic@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|