ZASTO SU NITRATI ŠTETNI U HRANI?

Ime i prezime: IRINEA SAFRAN KISS0NET.HR

 


Jer su otrovni.

Odgovorio: Petar Vrkljan   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 


Dva su glavna izvora odakle nitrati dospjevaju u ljudski organizam: konzervirano meso i voda za piće. U meso dodaju se nitrati sa spriječe razvoj mikroorganizama. Od botulizma i drugih bolesti uzrokovanih trovanjem pokvarenom mesnom hranom vreba veća opasnost nego što je toksičnost ovih dodataka. Nitrati u pitkoj vodi prvenstveno potječu iz umjetnih gnojiva, tj. iz vodocrpilišta koja se prihranjuju barem djelomično vodom u dodiru s poljoprivrednim zemljištima.
Zapravo nisu sami nitrati toksični nego nitriti. Nastaju u organizmu redukcijom nitrata ili dolaze s hranom (također se dodaju u mesne proizvode) ili vodom (redukcija nitrata u prirodi). Nitriti su jako oksidacijsko sredstvo i od tuda njihova toksičnost.
Jedan mehanizam kojim nitriti mogu ugroziti ljudsko zdravlje jest oksidacija hemoblobina u methemoglobin. Ovaj posljednji ne može prenositi kisik pa je učinak sličan gubitku krvi ili trovanju ugljikovim monoksidom. Ipak, malo je vjerojatno da se odjednom unesu u organizam tolike količine nitrita/nitrata da budu opasni za život, ali subtoksiène doze na duge staze mogu oslabiti organizam.
Oksidacija baza nukleinskih kiselina kao posljedica konzumacije nitrata ili nitrita je druga vrst oštećenja stanica, skrivena, no mnogo opasnija jer promjene na DNA mogu dovesti do nastanka raka. Upravo je zamjena uracila (u RNA) timinom (u DNA) jedan od načina zaštite stanice. Oksidirani timin može se prepoznati, ali oksidacijom uracila nastaje citozin, druga baza DNA, pa popravak nije siguran.

Više o ovome možeš pronaći u udžbenicima iz biokemije (Stryer, Voet).

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija