Zbunjuje me kako da znam kada je otopina zasićena,kad nnezasićena a kad zasićena...ali ne definiciju...npr. hoće li otopina biti prezasićena,zasićena ili nezasićena ako u 100 g vode pri 70 stupnjeva otopimo 112g čilske salitre?Zasto?...molim vas pomozite jer pisem kontrolnu a neam pojma...hvala!!!!!!!!!!

Ime i prezime: lea kokot

 


Lea,

iskreno ti ne znam konkretno odgovoriti na tvoje pitanje o ovoj soli jer ne znam napamet njezinu topljivost pri 70 °C. No, odgovorit ću općenito kako bi se znala snaći i u sljedećim primjerima i zadacima koji bi te mogli zadesiti.

Dakle, zasićena je ona otopina u kojoj je, pri određenoj temperaturi i tlaku, koncentracija tvari koju otapamo jednaka koncentraciji te iste tvari u onoj otopini u kojoj je uspostavljena ravnoteža između otopljene i neotopljene tvari. Nezasićena je otopina otopina manje, a prezasićena veće koncentracije od koncentracije zasićene otopine.

Uoči da koncentracija zasićene otopine neke tvari nije konstanta već ovisi o temperaturi i tlaku. To, dakle, znači da bi otopina (ako takva uopće postoji) iz tvoga pitanja na 20 °C bila prezasićena, ali na 70 °C može biti samo zasićena ili čak nezasićena. Ta otopina u sva tri slučaja ima istu koncentraciju, ali je promijenjen jedan termodinamički parametar (temperatura).

E sad, kako ćeš ti znati je li tvoja otopina nezasićena, zasićena ili prezasićena. Najlakše je, znaš li joj koncentraciju, usporediti tu koncentraciju s koncentracijom zasićene otopine pri željenoj temperaturi i tlaku. Ukoliko taj podatak ne znaš, valjalo bi ga na neki način saznati (kojom manje ili više sofisticiranom analitičkom metodom).

S obzirom da se radi o zadatku u ispitu, vjerojatno će ti biti zadana koncentracija tvoje otopine i koncentracija zasićene otopine. Alternativno, koncentracija se zasićene otopine možda nalazi gdje u udžbeniku ili je spomenuta na nastavi te ju valja naučiti (mada bih bio duboko razočaran ako bi vas nastavnik/ca tjerao da takve podatke učite napamet).

Pozdrav!

Odgovorio: Brunislav Matasović   brunislav.matasovic@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija