zašto su klorovodična,sumporna i dušićna kiselina jake kiseline?

Ime i prezime: Matija Rudan matija_rudan@net.hr

 


Jakost kiselina je određena konstantom disocijacije. Sve kiseline otopljene u vodi disociraju (razlažu se na jedan ili više vodikovih kationa (H+) i odgovarajući anion (kiselinski ostatak).

Shematski:

HA + H2O <---> H3O+ + A-

Konstanta ravnoteže za ovakvu kemijsku reakciju bi bila:

K = ([H3O+]*[A-])/[HA]

Pri čemu uglata zagrada označava koncentraciju a "[HA]" koncentraciju nedisocirane kiseline.

Iznos ove konstante ravnoteže mjera je jakosti kiselina. Premda se često veže pojam jakosti kiselina s njihovom moći otapanja, nagrizanja ili općenito reaktivnošću, jakost neke kiseline je vezana isključivo za konstantnu disocijacije.
Iz tog razloga su klorovodična, sumporna ili dušična kiselina jake kiseline (premda, primjerice, nemaju sposobnost otapanja stakla), a fluorovodična kiselina je slaba kiselina (premda, primjerice, otapa staklo i izaziva teške opekline na koži).

Odgovorio: Jurica Alešković   jalesko@yahoo.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija