Zašto se nesmije ulijevati voda u kiselinu nego se mora ulijevati kiselina u vodu tj. koja je razlika.

Ime i prezime: Ivan Horvat nemam e-mail

 


Pozdrav,

dakle, u pitanju je mjera predostrožnosti. Naime prilikom razrjeđivanja kiselina i lužina u najvećem broju slučajeva dolazi do oslobađanja topline (zbog hidratizacije molekula), a tako oslobođena toplina može lokalno pregrijati otopinu tako da dođe do prskanja što naravno može biti opasno, posebice ako su u pitanju jake i koncentrirane kiseline (dušična ili sumporna) ili jake baze poput natrijeve lužine. Količina topline koja nastaje po jedinici volumena prilikom razrjeđivanja nije jednaka u oba slučaja. Ako dodajemo kap vode u kiselinu onda će na granici kapi dolaziti do naglog razrjeđivanja kiseline koja okružuje kap što će naglo podignuti temperaturu kapi i može dovesti do prskanja ili čak uvjetno rečeno eksplozije (staviš li u epruvetu koncentriranu sumpornu kiselinu i dodaš kap vode, cijeli će sadržaj u trenutku uz prasak prsnuti van). U slučaju da dodaješ kiselinu u vodu ona se neće tako brzo razrjeđivati na granici faza pa će i generacija topline u jedinici vremena biti manja te će se toplina lakše rasporediti u volumenu.

Onaj složeniji i potpuniji odgovor uključuje matematički dokaz i diferencijalne jednjadžbe, no nadam se da ti je koliko toliko pojašnjeno i ovako...

Lijep pozdrav...

Odgovorio: Jurica Alešković   jalesko@yahoo.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija