Bok,sutra me pita kemiju i uvijek postavlja jedno pitanje na koje nitko ne zna odgovor pa bih vas zamolila da mi odgovorite, ako je moguce, jos danas.Zasto su masti krutine,a zasto ulja tekucine?HVALA

Ime i prezime: Martina Coric zcoric@net.hr

 


Najprije želim reći da mi se ovo pitanje sviđa jer odudara od uobičajenih pitanja kakva u zadnje vrijeme dobivamo, a uz to i tjera na razmišljanje.

Pretpostavljam da znaš osnovne stvari o mastima i uljima; ako ne znaš, pročitaj ih ovdje.

Promotrimo najprije razliku u građi molekula masti i molekula ulja. U molekulama masti prevladavaju kiselinski ostaci ravnolančanih zasićenih masnih kiselina, dok u molekulama ulja prevladavaju kiselinski ostaci nezasićenih masnih kiselina (to su one koje sadrže jednu ili više dvostrukih veza C=C). Zasićeni ugljikovodični fragmenti jednolične su građe (–CH2–CH2–CH2–CH2–CH2...) i prilično savitljivi i prilagodljivi, pa se lako slažu u kristalnu rešetku krutine (masti). Suprotno tome, nezasićeni ugljikovodični fragmenti ukrućene su i, da tako kažem, "grbave" strukture (–CH2–CH=CH–CH2–CH2...), pa se teže uklapaju u kristalnu rešetku. Zato će kristalna rešetka izgrađena iz jednoličnih i savitljivih molekula masti biti stabilnija od kristalne rešetke izgrađene od krutih i kvrgavih molekula ulja. Zbog svoje gibljivosti i savitljivosti, molekule masti u kristalnoj se rešetki bolje prrilagođuju jedna drugoj. Možemo si zamisliti da grbave molekule ulja zarobljene u kristalnu rešetku jedva čekaju da iz nje pobjegnu, pa će to učiniti na nižoj temperaturi nego lijepo i uredno posložene molekule masti koje se u kristalnoj rešetki osjećaju sasvim dobro.

Sličnu stvar možeš vidjeti i u svakodnevnom životu: zgrada sagrađena od nabacanog kamenja nepravilna oblika prije će stradati u potresu nego zgrada izgrađena iz pravilnih i međusobno jednakih kamenih blokova koji si međusobno dobro pašu. Iz istog će se razloga skrutnuto ulje zagrijavanjem prije rastaliti nego li skrutnuta mast. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija