Možete li mi reći nešto o prociju, deuteriju i triciju???:-)

Ime i prezime: Sara Morasi Piperčić sara5@net.hr

 


Zdravo Sara.

To su tri izotopa vodika, a simboli su im: H, D i T. Prirodni vodik sadrži 0,0156 % deuterija. Tricija u prirodi ima izrazito malo; 1 od 1017 atoma. Tricij stalno nastaje u gornjim slojevima atmosfere nuklearnim reakcijama induciranim kozmičkim zrakama. Tricij je radioaktivan
- emiter) i vjeruje se da je glavni izvor tragova 3He u atmosferi. Može ga se proizvesti u nuklearnim reaktorima i koristi ga se kao tracer pri izučavanju mehanizama kemisjkih reakcija. (Tracer je engleski izraz; uporabom tricija otkrivamo put - način - kojim se reakcija zbiva.)
deuterij je moguće izdvojiti kao D2O iz vode; frakcijskom destilacijom ili elektrolizom. deuterijev oksid (teška voda) dostupan je u velikim količinama i koristi se kao moderator u nuklearnim reaktorima. Deuterij jako puno koristimo za izučavanje reakcijskih mehanizama i pri spektroskopijskim istraživanjima.
Vodik, je bezbojan i bezmirisan plin, diatomnih molekula. Vrije pri 20,28 K i praktički je netopljiv u vodi. Možemo ga prirediti elektrolizom vode ili reakcijom razrijeđenih kiselina s cinkom ili željezom.
Vodik čini više spojeva od bilo kojeg drugog elementa i poznati su vodikovi spojevi sa svim elementima osim s plemenitim plinovima.
Veza u molekuli vodika je kovalentna i spada u najjače jednostruke veze koje poznajemo:

H2(g) → 2H(g); ΔH= 434,1 kJ mol-1


Jesi li pogledala u Tehničku, Opću i sličnu enciklopediju?
Jesi li pogledala u našu rubriku Kemija na mreži?
Znaš li engleski jezik?

Pozdrav čistionici i javi se.

P.S.

Sara, Sara imaš jako lijepo ime. :))

Odgovorio: Nenad Judaš   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija