Molim Vas za pomoć. Iz biokemije imam referat o sapunima i deterdžentima i tebaju mi još neke zanimljivosti, princip djelovanja imam, nešto tipa jeste li znali........

Ime i prezime: Ivica Živko zigica17@yahoo.com

 


Jesi li znao da je:

Baka Vilma (1886-1976), završila, još kao djevojčica, ondašnju Djevojačku školu (ekvivalent današnje osnovne škole) u Županji.
U toj je školi naučila da dobre domaćice skupljaju, tijekom godine, masne otpatke hrane. Tako je u svom domu činila i baka Vilma. Onda bi, jednog dana, te otpatke stavila u veliki lonac i na njih nalila „laugenštajn”.
Laugenštajn je priređivala tako što bi pepeo iskuhala s vodom, a nastalu tekućinu nakon sedimentiranja ocijedila kroz staro platno (i ovo je znanje stekla u Djevojačkoj školi).
Lonac s otpacima i laugenštajnom zagrijavala je nekoliko sati uz miješanje te bi ga potom ostavila hladiti.
Na kraju grijanja u loncu bi se tekućina razdijelila u dva sloja; gornji sloj bio je žut, a hlađenjem bi se skrutnuo u žutosmeđu masu.
Ta žutosmeđa masa bila je cilj baka Vilminog „kuhanja” i služila bi obitelji tijekom cijele godine, a možda i dvije.
a) U kakvu vrstu spojeva spada žutosmeđi produkt?

_____________________________________________

b) Kakva vrsta tekućine je laugenštajn?

_____________________________________________

c) Čemu služi laugenštajn?

_____________________________________________

d) Koji kemijski spoj je u donjem sloju u loncu?

_____________________________________________

e) Kojom vrstom kemijske reakcije nastaje žutosmeđi produkt?

_____________________________________________

f) Čemu služi platno (što je platno u opisu)?

_____________________________________________

Autor pitanja: dr. sc. Nenad Judaš (u spomen bake prijatelja prof. Petra Vrkljana).

Pitanje je bilo dio zadaće na Državnom susretu i natjecanju iz kemije za učenike 8. razreda, Rovinj 2002.

Pozdrav.

Odgovorio: Nenad Judaš   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija