|
|
Molim Vas za pomoć. Iz biokemije imam referat o sapunima i deterdžentima i tebaju mi još neke zanimljivosti, princip djelovanja imam, nešto tipa jeste li znali........
|
Ime i prezime:
Ivica Živko
zigica17@yahoo.com
|
|
|
Jesi li znao da je:
Baka Vilma (1886-1976), završila, još kao djevojčica, ondašnju Djevojačku školu (ekvivalent današnje osnovne škole) u Županji.
U toj je školi naučila da dobre domaćice skupljaju, tijekom godine, masne otpatke hrane. Tako je u svom domu činila i baka Vilma. Onda bi, jednog dana, te otpatke stavila u veliki lonac i na njih nalila „laugenštajn”.
Laugenštajn je priređivala tako što bi pepeo iskuhala s vodom, a nastalu tekućinu nakon sedimentiranja ocijedila kroz staro platno (i ovo je znanje stekla u Djevojačkoj školi).
Lonac s otpacima i laugenštajnom zagrijavala je nekoliko sati uz miješanje te bi ga potom ostavila hladiti.
Na kraju grijanja u loncu bi se tekućina razdijelila u dva sloja; gornji sloj bio je žut, a hlađenjem bi se skrutnuo u žutosmeđu masu.
Ta žutosmeđa masa bila je cilj baka Vilminog „kuhanja” i služila bi obitelji tijekom cijele godine, a možda i dvije.
a) U kakvu vrstu spojeva spada žutosmeđi produkt?
_____________________________________________
b) Kakva vrsta tekućine je laugenštajn?
_____________________________________________
c) Čemu služi laugenštajn?
_____________________________________________
d) Koji kemijski spoj je u donjem sloju u loncu?
_____________________________________________
e) Kojom vrstom kemijske reakcije nastaje žutosmeđi produkt?
_____________________________________________
f) Čemu služi platno (što je platno u opisu)?
_____________________________________________
Autor pitanja: dr. sc. Nenad Judaš (u spomen bake prijatelja prof. Petra Vrkljana).
Pitanje je bilo dio zadaće na Državnom susretu i natjecanju iz kemije za učenike 8. razreda, Rovinj 2002.
Pozdrav. |
|
Odgovorio:
Nenad Judaš
judas@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|