|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Zašto se smanjuje volumen pri mješenju alkohola i vode?
Unaprijed hvala!
|
Ime i prezime:
Sandra Mikulandrić
Sandramik@yahoo.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Voda se sastoji od sićušnih čestica – molekula. Etanol (etilni alkohol) se također sastoji od molekula. Molekule etanola su nešto veće od molekula vode. Prilikom miješanja vode i etanola, manje molekule vode djelomično zauzimaju prostor između većih molekula etanola, pa tako čestice zauzimaju nešto manje prostora kad su pomiješane nego kad su u čistom stanju. Zato je ukupni volumen smjese manji od zbroja volumenâ vode i etanola. Tu pojavu zovemo kontrakcija volumena (kontrakcija znači skupljanje, sažimanje). Razlika nije velika, no ipak je dovoljna da se u školskom pokusu može zamijetiti i izmjeriti.
Sličnu pojavu možeš vidjeti i ako pomiješaš do vrha punu čašu sjemenki pšenice s isto toliko sjemenki graha. Volumen tako pomiješanih sjemenki bit će manji od dvije čaše.
Kontrakcija volumena prilikom miješanja dviju različitih tekućina jedan je od dokaza čestične strukture tvari. Pozdrav,
|
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|