Zašto se smanjuje volumen pri mješenju alkohola i vode? Unaprijed hvala!

Ime i prezime: Sandra Mikulandrić Sandramik@yahoo.com

 


Voda se sastoji od sićušnih čestica – molekula. Etanol (etilni alkohol) se također sastoji od molekula. Molekule etanola su nešto veće od molekula vode. Prilikom miješanja vode i etanola, manje molekule vode djelomično zauzimaju prostor između većih molekula etanola, pa tako čestice zauzimaju nešto manje prostora kad su pomiješane nego kad su u čistom stanju. Zato je ukupni volumen smjese manji od zbroja volumenâ vode i etanola. Tu pojavu zovemo kontrakcija volumena (kontrakcija znači skupljanje, sažimanje). Razlika nije velika, no ipak je dovoljna da se u školskom pokusu može zamijetiti i izmjeriti.

Sličnu pojavu možeš vidjeti i ako pomiješaš do vrha punu čašu sjemenki pšenice s isto toliko sjemenki graha. Volumen tako pomiješanih sjemenki bit će manji od dvije čaše.

Kontrakcija volumena prilikom miješanja dviju različitih tekućina jedan je od dokaza čestične strukture tvari. Pozdrav,


Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija