NE MOGU NAĆI TEHNIČKU ENCIKLOPEDIJU KOJU STE MI PREPORUČILI PA VAS JOŠ JEDNOM MLIM DA MI NAPIŠETE MALO VIŠE O TVRDOĆI VODE I UKLANJANJU TVRDOĆE VODE!!!!!! PUNO HVALA!

Ime i prezime: Boris Jalušić speedyisfast@altavista.com

 


Tvrdoća vode ovisi o ukupnoj koncentraciji kalcijevih i magnezijevih iona.Naime sve njihove topljive soli lako taloži karbonatni ion (istalože se kalcijev ili magnezijev karbonat koji su vrlo slabo topljivi).Ovakvo taloženje može nastati i otapanjem ugljičnog dioksida u otopini njihovih soli (pukim stajanjem na zraku).
Ovakvo taloženje može uzrokovati začepljenje cijevi,pregrijavanje (a samim tim i oštećenje) grijaćih elemenata,taloženje sapuna i detergenata (što umanjuje njihovu koncentraciju odn. moć otapanja nečistoća) i tome slično.
Postoji više načina da se smanji tvrdoća vode.Najprimitivniji je da se voda prokuha.Pri tom, zbog istjerivanja CO2, pripadajući hidrogenkarbonati (koji su nešto topljiviji od karbonata) prelaze u karbonate pri čemu se istaloži određena količina spomenutih kationa.
Mnogo efikasniji način je pomoću ionskih izmjenjivača koji kad dođu u kontakt s otopinom kalcijevih ili magnezijevih iona zamjenjuje ih s bezopasnim natrijevim ionima.Ovaj je proces reverzibilan,pa je dovoljno zasićeni izmjenjivač uroniti u koncentriranu otopinu kuhinjske soli.Pri tom se odvija obrnuti proces, a nakon toga je izmjenjivač opet spreman za upotrebu.

Odgovorio: jurica alešković   jalesko@yahoo.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija