Kako se dobije rafinirani etilni alkohol?

Ime i prezime: Dražen Kuna kemofarm@os.tel.hr

 


Ovo je više pitanje za tehnologe nego za kemičare, no uspio sam nešto pronaći u Općoj enciklopediji. Evo što piše:

"Prevrela komina (komina je ukupna smjesa u kojoj se odvijalo vrenje, znači smjesa s ostacima voća ili žitarica) sadrži osim etilnog alkohola i druge sastojke; višekratnom destilacijom odjeljuje se čisti alkohol od lakše hlapljiva acetaldehida i acetala i od teže hlapljiva "patoenog ulja", tj. smjese viših alkohola (uglavnom butilnog i amilnog) i dr. Vodena otopina iz koje je destilacijom istjeran alkohol služi kao stočna hrana ili (od melase) za dobivanje gnojiva i drugog. Na taj način dobiveni alkohol uvijek sadrži bar oko 5 % vode jer je smjesa s tim sadržajem vode azeotropska. Za dobivanje bezvodnog ili apsolutnog alkohola treba pri destilaciji dodati neke tvari koje vežu vodu (vapno) ili neku tvar (npr. benzen) koja isparavanjem uzima sa sobom u parama azeotropni sastav, uz nešto alkohola, i svu vodu."

Odgovorio: Goran Stefanic   stefanic@rudjer.irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija