|
|
Kako se dobije rafinirani etilni alkohol?
|
Ime i prezime:
Dražen Kuna
kemofarm@os.tel.hr
|
|
|
Ovo je više pitanje za tehnologe nego za kemičare, no uspio sam nešto pronaći u Općoj enciklopediji. Evo što piše:
"Prevrela komina (komina je ukupna smjesa u kojoj se odvijalo vrenje, znači smjesa s ostacima voća ili žitarica) sadrži osim etilnog alkohola i druge sastojke; višekratnom destilacijom odjeljuje se čisti alkohol od lakše hlapljiva acetaldehida i acetala i od teže hlapljiva "patoenog ulja", tj. smjese viših alkohola (uglavnom butilnog i amilnog) i dr. Vodena otopina iz koje je destilacijom istjeran alkohol služi kao stočna hrana ili (od melase) za dobivanje gnojiva i drugog. Na taj način dobiveni alkohol uvijek sadrži bar oko 5 % vode jer je smjesa s tim sadržajem vode azeotropska. Za dobivanje bezvodnog ili apsolutnog alkohola treba pri destilaciji dodati neke tvari koje vežu vodu (vapno) ili neku tvar (npr. benzen) koja isparavanjem uzima sa sobom u parama azeotropni sastav, uz nešto alkohola, i svu vodu." |
|
Odgovorio:
Goran Stefanic
stefanic@rudjer.irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|