Pozdrav iz Slovenije. Ako je moguče, da odgovorite i meni, iako nisam iz Hrvatske, vas molim za odgovor. Zanima me pretvorba škroba, koji se nalazi u kukuruzu u šečer. Znam, da je za to potreban encim i postupak sa zagrevanjem kukuruzne kaše. Molim vas, da mi odgovorite: -Kako doči u priridi, do pravog encima (dali je to jačmen i kakav je to postupak)? -kako taj encim upotrebiti u postupku (molim, za opis postupka)sa kukuruzom, da se škrob pretvori u šečer? U školi imamo ekolišku grupu, u kojoj nalazimi i učimo koristne stvari za očuvanje prirode. Tata me naveo na bioetanol, koji se u SAD i drugdje proizvodi od kukuruza. Da usavršim znanje, vas molim, da mi odgovorite na moja dva pitanja. Veoma se radujem odgovoru i zahvaljujem več unaprijed. Oprostite ako moj hrvatski nije 1A. Ljepo vas pozdravlja ! Sara

Ime i prezime: Sara šiftar aleb09@volja.net

 


O škrobu je na e-školi svojevremeno dosta pisao Kristijan Kovač, vidi ovdje i ovdje, nadam se da će ti njegovi odgovori pomoći. Imam još jednu ideju: predložite voditelju školske ekološke grupe da pokuša organizirati posjet npr. tvornici piva (ili nekoj drugoj tvornici u prehrambenoj industriji) pa će vam ljudi koji tamo rade pokazati i objasniti kako u praksi izgleda biotehnološki postupak fermentacije. Zaviri i u Tehničku enciklopediju, tamo bi moralo nešto pisati o tome. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija