MOlim vas da mi odgovorite na pitanje, prilično mi je hitno! : Što je vakuum destilacija i da li je to ime točno? Kad se vakuum destilacija upotrebljava? Puno hvala!!!!!!

Ime i prezime: Filip vidović Filip.Vidović@public.carnet.hr

 


Nadam se da znaš što je obična destilacija (ako ne, zaviri u udžbenik kemije za osnovnu školu ili ovdje).

Vakuum-destilacija ili vakuumska destilacija je destilacija pri sniženom tlaku. Aparatura za destilaciju priključuje se na cijev kojom se iz nje izvlači zrak i time stvara podtlak. Budući da vrelište tekućine ovisi o tlaku, što je tlak niži, to će i vrelište biti niže, pa će sastojak koji želimo izolirati destilirati pri nižoj temperaturi. Vakuumska destilacija se primijenjuje za odjeljivanje sastoj(a)ka tekućih smjesa u slučajevima kada sastojak ili sastojci koje želimo izolirati imaju visoko vrelište ili kada su osjetljivi na povišenu temperaturu. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija