Zanima me koje međusobno svojstvo nužno moraju imati tekućine koje služe kao otapal za ekstrakciju

Ime i prezime: Maja Roić maja.roic@zg.htnet.hr

 


Zdravo!

Nije mi jasan ovaj pojam "međusobno"! Možda si mislila na "zajedničko" svojstvo.
Da ne ulazimo dublje u tehnologiju, svojstva moraju biti sljedeća:

1. Sredstvo za ekstrakciju mora dobro otapati ono što se ekstrahira. Kakvo će biti to otapalo ovisi o tvari koja se ekstrahira. Npr. za ekstrakciju biberina (alkaloida iz papra) koristi se primjerice etanol, za ekstrakciju crvene boje iz mljevene crvene paprike koristi se ugljikov tetraklorid, za ekstrakciju masnoća koristi se ugljikov disulfid ili ugljikov tetraklorid, za ekstrakciju joda možemo koristiti kloroform itd.

2. Sredstvo (otapalo) za ekstrakciju treba se što je moguće lakše kasnije ukloniti iz ekstrakta, npr. uparavanjem, uparavanjem u vakuumu ili kakvim taloženjem s dodatkom drugog otapala.

3. Mora biti jeftino.

4. Ako se ekstrakti koriste za pripravljanje farmaceutskih ili dietalnih pripravaka sredstvo za ekstrakciju mora biti što je moguće manje štetno za zdravlje.

5. Sredstvo za ekstrakciju se treba moći (što je više moguće) regenerirati (nakon ekstrakcije ponovo upotrijebiti).

To bi bilo sve što mi trenutno pada na pamet od bitnih karakteristika.

Lijep pozdrav!

Odgovorio: Jurica Alešković   jalesko@yahoo.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija