|
|
Ja bih se samo nadovezal na Juričin odgovor Draganu. Naime flour ima preventivnu zaštitu...U zubnoj caklini uglavnom prevladava hidroksiapatit (Ca5OH(PO4)3). "Rani kolonizator" (bakterije) su uglavnom roda Streptococcus i svojim djelovanjem proizvode kiseline koje otapaju hidroksiapatit(zubna caklina propada,započinje apsces) no ukoliko se u zubnu pastu doda flour, dolazi do reakcije izmjene i nastaje flourapatit (Ca5F(PO4)3). Flourapatit je slabije topljiv u kis. od hidroksiapatita pa je i uz redovitu uporabu paste za zube s flourom manja vjerojatnost pojave karijesa...
|
Ime i prezime:
Domagoj Baretić
domagoj.baretic@zg.htnet.hr
|
|
|
Evo, objavio sam tvoj odgovor - možeš provjeriti ovdje. Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|