Ja bih se samo nadovezal na Juričin odgovor Draganu. Naime flour ima preventivnu zaštitu...U zubnoj caklini uglavnom prevladava hidroksiapatit (Ca5OH(PO4)3). "Rani kolonizator" (bakterije) su uglavnom roda Streptococcus i svojim djelovanjem proizvode kiseline koje otapaju hidroksiapatit(zubna caklina propada,započinje apsces) no ukoliko se u zubnu pastu doda flour, dolazi do reakcije izmjene i nastaje flourapatit (Ca5F(PO4)3). Flourapatit je slabije topljiv u kis. od hidroksiapatita pa je i uz redovitu uporabu paste za zube s flourom manja vjerojatnost pojave karijesa...

Ime i prezime: Domagoj Baretić domagoj.baretic@zg.htnet.hr

 


Evo, objavio sam tvoj odgovor - možeš provjeriti ovdje. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija