Ima li fluor(spojevi) preventivno djelovanje što se tiče karijesa? Mnogi tvrde da ne i da je to največa zabluda, dokazano je i istraživanjima na 60000 djece. Govori se i štetnim djelovanjima fluorida pa zašto se onda idalje nalaze u pasti za zube? Hvala

Ime i prezime: Dragan Bartolović drajs@net.hr

 


Budući da odgovore na Draganovo pitanje nikako ne uspijevam poredati kako treba, molim vas da ih čitate sljedećim redoslijedom: 1. Jurica, 2. Domagoj, 3. Tomislav.

Za Domagoja: Hvala ti, evo uvrštavam i tvoj odgovor. Ako želiš češće odgovarati na e-školi kemije, javi nam se - može se organizirati da to ubuduće samostalno radiš. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 


Ja bih se samo nadovezal na Juričin odgovor Draganu. Naime fluor ima preventivnu zaštitu... U zubnoj caklini uglavnom prevladava hidroksiapatit (Ca5OH(PO4)3). "Rani kolonizator" (bakterije) su uglavnom roda Streptococcus i svojim djelovanjem proizvode kiseline koje otapaju hidroksiapatit (zubna caklina propada, započinje apsces), no ukoliko se u zubnu pastu doda flour, dolazi do reakcije izmjene i nastaje flourapatit (Ca5F(PO4)3). Flourapatit je slabije topljiv u kis. od hidroksiapatita pa je i uz redovitu uporabu paste za zube s flourom manja vjerojatnost pojave karijesa...

Odgovorio: Domagoj Baretić   domagoj.baretic@zg.htnet.hr

<-- Povratak

 


Pozdrav.

Premda ja uistinu nisam kompetentan za područje medicine mogu ti ponuditi par zrnaca onoga što znam. Zubna caklina se sastoji od kalcijevog fluorida. Fluoridni ioni služe za obnovu cakline koja se uporabom zuba troši. Da nema fluoridnih iona caklina bi nepovratno propadala. Dakle, fluoridni ioni su neophodni za zdrave zube. Pitanje je treba li dodatni unos fluoridnih iona, bilo fluoriranjem vode ili preko pasta za zube, ili ne. Naime, u svakodnevnoj prehrani ima i fluora (čini mi se dovoljna količina). Nasuprot ovome, veće količine fluora uzrokuju mrlje na zubnoj caklini i propadanje zuba. Gdje je prava količina fluora i treba li ga dodatno unositi, to uistinu ne znam.

Adio!

Odgovorio: Jurica Alešković   jalesko@yahoo.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija