|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Da li je staklo smjesa ili spoj? Kako se određuje raspured čestica po ljuskama atoma nekog elementa?
3. Kako se šećer kristalizira. Napravio sam prekrasan kristal NaCl pa bih to htio i sa šećerom:
PPUNO HVALA!!!!
|
Ime i prezime:
Nino Rudman
Ninoslav@zg.tel.hr
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
(1) Stakla su općenito smjese, no mogu biti i čisti spojevi. Stakla su zapravo pothlađene taljevine smjesa metalnih oksida ili, rjeđe, pothlađene taljevine jednog jedinog metalnog oksida. Obično ili prozorsko staklo pripravlja se tako da se smjesa silicijevog, natrijevog i kalcijevog oksida rastali te se tako dobivena vruća gusta taljevina oblikuje i polako ohladi na sobnu temperaturu. Osim običnog prozorskog stakla postoje i razne druge vrste stakla, npr. laboratorijsko staklo (ono sadrži još i borov oksid), kvarcno staklo (pothlađena talina silicijevog dioksida - to je primjer stakla koje je čisti spoj) itd. Više o staklu naći ćeš u Tehničkoj enciklopediji.
(2) Misliš na raspored ELEKTRONA po ljuskama atoma? Taj se raspored zove elektronska konfiguracija atoma. Na razini osnovne škole dovoljno je znati da elektroni u atomu nisu raspoređeni bilo kako, nego u skladu s nekim pravilima. Osnovno je pravilo da ako zamislimo da slobodnoj jezgri atoma dodajemo elektrone jedan po jedan, elektroni će nastojati zauzeti energetski najpovoljniji položaj koji je ostao slobodan. Više o tome vidi ovdje, ali savjetujem ti da se s time za sada ne zamaraš pretjerano, to ćeš ionako detaljnije učiti kasnije.
(3) Lijepe kristale šećera možeš dobiti na isti način kako si dobio i lijepe kristale kuhinjske soli, jedino što je kristale šećera puno teže dobiti. Pripravi zasićenu otopinu šećera otapanjem šećera u vrućoj vodi i ostavi ju stajati. Pazi da ti se otopina ne prolije jer će ti se sve u kuhinji danima lijepiti. Za pripravu lijepih kristala potrebno je puno strpljivosti, ali i sreće.
(4) Molim te da ubuduće pitanja postavljaš zasebno, tj. jedno po jedno, a ne u istom pitanju. Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|