Da li je staklo smjesa ili spoj? Kako se određuje raspured čestica po ljuskama atoma nekog elementa? 3. Kako se šećer kristalizira. Napravio sam prekrasan kristal NaCl pa bih to htio i sa šećerom: PPUNO HVALA!!!!

Ime i prezime: Nino Rudman Ninoslav@zg.tel.hr

 


(1) Stakla su općenito smjese, no mogu biti i čisti spojevi. Stakla su zapravo pothlađene taljevine smjesa metalnih oksida ili, rjeđe, pothlađene taljevine jednog jedinog metalnog oksida. Obično ili prozorsko staklo pripravlja se tako da se smjesa silicijevog, natrijevog i kalcijevog oksida rastali te se tako dobivena vruća gusta taljevina oblikuje i polako ohladi na sobnu temperaturu. Osim običnog prozorskog stakla postoje i razne druge vrste stakla, npr. laboratorijsko staklo (ono sadrži još i borov oksid), kvarcno staklo (pothlađena talina silicijevog dioksida - to je primjer stakla koje je čisti spoj) itd. Više o staklu naći ćeš u Tehničkoj enciklopediji.

(2) Misliš na raspored ELEKTRONA po ljuskama atoma? Taj se raspored zove elektronska konfiguracija atoma. Na razini osnovne škole dovoljno je znati da elektroni u atomu nisu raspoređeni bilo kako, nego u skladu s nekim pravilima. Osnovno je pravilo da ako zamislimo da slobodnoj jezgri atoma dodajemo elektrone jedan po jedan, elektroni će nastojati zauzeti energetski najpovoljniji položaj koji je ostao slobodan. Više o tome vidi ovdje, ali savjetujem ti da se s time za sada ne zamaraš pretjerano, to ćeš ionako detaljnije učiti kasnije.

(3) Lijepe kristale šećera možeš dobiti na isti način kako si dobio i lijepe kristale kuhinjske soli, jedino što je kristale šećera puno teže dobiti. Pripravi zasićenu otopinu šećera otapanjem šećera u vrućoj vodi i ostavi ju stajati. Pazi da ti se otopina ne prolije jer će ti se sve u kuhinji danima lijepiti. Za pripravu lijepih kristala potrebno je puno strpljivosti, ali i sreće.

(4) Molim te da ubuduće pitanja postavljaš zasebno, tj. jedno po jedno, a ne u istom pitanju. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija