Molim Vas da mi pomognete i napišete kemijski sastav 1.praška za pecivo i 2.mlijeka, te osnovne informacije o amonijevu-hidrogenkarbonatu. Unaprijed hvala!

Ime i prezime: Patricija Babić pbabic@globalnet.hr

 


Prašak za pecivo obično sadrži natrijev, kalijev ili amonijev hidrogenkarbonat, ili smjesu tih sastojaka. Njegovo se djelovanje temelji na otpuštanju plinovitog ugljikova dioksida.

Mlijeko je složena smjesa. U njemu ima vode, bjelančevina, mliječnih masti, ugljikohidrata (laktoze), anorganskih soli itd. Više o sastavu mlijeka možeš pročitati na ambalaži mlijeka koje se prodaje u trgovini. Svakako usporedi više različitih proizvoda - vidjet ćeš da udio pojedinih sastojaka može dosta varirati.

Kemijska formula amonijeva hidrogenkarbonata je NH4HCO3. Ne znam što te točno zanima o njemu, pokušaj postaviti konkretnije pitanje. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija