dal` mi možete reći što je to oksalna kiselina, njen sastav i dal` je kancerogena? hvala

Ime i prezime: Diana Tot lorena.tot@vt.htnet.hr

 


Oksalna kiselina (etanska dikiselina) je najjednostavnija dikarboksilna kiselina. Elementarni sastav je:
w(H) = 2,2 %
w(C) = 26,7 %
w(O) = 71,1 %
Sigurno te više zanima formula, a konstitucijska je ovdje na slici. Oksalna je jedna od najjačih organskih kiselina, a može se naći kao bezvodna (H2C2O4) i dihidrat (H2C2O4·2H2O). Oba su oblika bez boje i kristalinična.
Ljudsko tijelo proizvodi male količine oksalne kiseline, no više je unosimo hranom – mnoge biljke sadrže oksalnu kiselinu ili njene soli, neke u većim koncentracijama (rabarbara, jagode, ribiz, grah, peršin, mrkva...). Uzimati čistu oksalnu kiselinu bilo bi opasno već zato što je jaka kiselina, ali i dosta otrovna (ipak, nije kancerogena), no zdravom čovjeku neće škoditi kiselina i oksalati u hrani. Oksalna kiselina veže neke tvari čineći ih nedostupnima organizmu pa bi nakon dužeg uzimanja takve hrane moglo tijelu uzmanjkati nekih potrebnih sastojaka. Nemoj se bojati, to je krajnje nevjerojatno. Problema će prije imati neke skupine bolesnika kod kojih se nakupljaju netopljivi oksalati, na primjer kao bubrežni kamenci (u nekih 60 % bubrežnih kamenaca su glavni sastojak kalcijevi oksalati).


Oksalna kiselina


Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija