|
 |
|
poštovani,
što se dogodi ako se pomijesa par kapi glukoze s konc. h2so4, zatim se razrjedi s 3mL vode i neutralizira s barijevim karbonatom. onda se filtrira u epruvetu i bistrom filtratu se doda uz muckanje kap po kap h2so4.
treba se osjetit neki miris i mozda nastati neki ester, ali nisam siguran, jer vjezba nikom nije uspjela.
bio bi zahvalan ako mi netko mogao objasnit korak po korak sto se sve dogada s glukozom i zasto dodamo koju otpinu i sto nastaje, u detalje da bas shvatim.
hvala puno
|
|
Ime i prezime:
hrvoje
m.hrvoje609@gmail.com
|
 |
 |
Propis mi djeluje kao da je nešto bitno preskočeno, ili kao da se radi o "pokvarenom telefonu". Naime, predloženi postupak doslovce miče pa dodaje jednu te istu kiselinu, što teško da će ponoviti što god da se dogodilo prilikom prvog dodavanja, osobito ako se uzme u obzir da će drugi put kiselina biti razređenija.
Pored toga, nije posve jasno što bi trebalo biti "par kapi glukoze". Glukoza se tali pri 146 °C tako da nije osobito teško dobiti kapljice glukoze. Međutim, kako se talina pri 180 °C počinje raspadati, potreban je stanoviti oprez da kapljica ne prijeđe u karamelu. Mimo svega toga, čista sumporna kiselina čistu glukozu kroz kompliciranu reakcijsku kaskadu dehidratira dok od nje ne ostane ugljen tj. skoro pa čisti ugljik.
Ako se pak radi o nekoj otopini, treba reći koje je otapalo, kolika je koncentracija glukoze i koliko se sumporne kiseline dodaje. Iako će sigurno opet doći barem do parcijalne dehidratacije, glukoze, izvjesno je da će reakcijski parametri itekako biti relevantni jer postoji više mogućih eliminacijskih i kondenzacijskih produkata. Bez tih informacija ne mogu ni početi tražiti što ima u literaturi.
Sve u svemu, ovdje nešto bitno nedostaje. Ako se radi o nastavnom materijalu, molio bih da javiš o čemu je riječ pa da vidim kako izgleda izvornik. Budući da sam nedavno doznao za jednu pogrešno postavljenu eksperimentalnu proceduru koja se nalazi u udžbeniku kemije, u najmanju sam ruku zabrinut da se ne radi o izoliranom incidentu.
Pozdrav, |
|
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
  |
|