poštovani, što se dogodi ako se pomijesa par kapi glukoze s konc. h2so4, zatim se razrjedi s 3mL vode i neutralizira s barijevim karbonatom. onda se filtrira u epruvetu i bistrom filtratu se doda uz muckanje kap po kap h2so4. treba se osjetit neki miris i mozda nastati neki ester, ali nisam siguran, jer vjezba nikom nije uspjela. bio bi zahvalan ako mi netko mogao objasnit korak po korak sto se sve dogada s glukozom i zasto dodamo koju otpinu i sto nastaje, u detalje da bas shvatim. hvala puno

Ime i prezime: hrvoje m.hrvoje609@gmail.com

 


Propis mi djeluje kao da je nešto bitno preskočeno, ili kao da se radi o "pokvarenom telefonu". Naime, predloženi postupak doslovce miče pa dodaje jednu te istu kiselinu, što teško da će ponoviti što god da se dogodilo prilikom prvog dodavanja, osobito ako se uzme u obzir da će drugi put kiselina biti razređenija.
Pored toga, nije posve jasno što bi trebalo biti "par kapi glukoze". Glukoza se tali pri 146 °C tako da nije osobito teško dobiti kapljice glukoze. Međutim, kako se talina pri 180 °C počinje raspadati, potreban je stanoviti oprez da kapljica ne prijeđe u karamelu. Mimo svega toga, čista sumporna kiselina čistu glukozu kroz kompliciranu reakcijsku kaskadu dehidratira dok od nje ne ostane ugljen tj. skoro pa čisti ugljik.
Ako se pak radi o nekoj otopini, treba reći koje je otapalo, kolika je koncentracija glukoze i koliko se sumporne kiseline dodaje. Iako će sigurno opet doći barem do parcijalne dehidratacije, glukoze, izvjesno je da će reakcijski parametri itekako biti relevantni jer postoji više mogućih eliminacijskih i kondenzacijskih produkata. Bez tih informacija ne mogu ni početi tražiti što ima u literaturi.

Sve u svemu, ovdje nešto bitno nedostaje. Ako se radi o nastavnom materijalu, molio bih da javiš o čemu je riječ pa da vidim kako izgleda izvornik. Budući da sam nedavno doznao za jednu pogrešno postavljenu eksperimentalnu proceduru koja se nalazi u udžbeniku kemije, u najmanju sam ruku zabrinut da se ne radi o izoliranom incidentu.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija