Pozdrav, Imam nekoliko pitanja vezanih uz kemiju i dijelom uz biologiju... Može li se nekako i koliko precizno bi bilo određivati kinetiku razgradnje škroba pomoću sline. Zanima me koliko bi bilo učinkovito pratiti hidrolizu škroba pomoću mjerenja vremena potrebnog za obezbojenje lugolove otopine? Zanima me jesu li još dostupni e- škola kemije e-udžbenici, znam da su prije bili u rubrici kemijski udžbenik ali ih sad ne mogu pronaći =). Hvala Vam puno unaprijed, lijep pozdrav

Ime i prezime: ANA PIROŠ pirosa0805@gmail.com

 


Zanimljiva ideja! Tehnički će biti zahtjevna iz više razloga, tako da ne mogu reći je li izvediva npr. kao učenički projekt. Ptijalin, odnosno α-amilaza iz sline ne prevodi škrob u glukozu, nego katalizira hidrolizu (1→4)-α-glikozidnih veza u svim molekulama s barem tri glukozne jedinice, pri čemu se oslobađa molekula maltoze (dimera glukoze). To znači da će djelovanjem α-amilaze iz škroba postupno nastajati sve kraći lanci (dekstrini) te konačno dominantno maltoza s manjom količinom glukoze.
Tijek reakcije obično se prati preko koncentracije nekog reaktanta ili produkta te reakcije, a koncentracija se može određivati na više različitih načina, npr. spektroskopski (direktno ili s pomoću reagensa), preko optičkog zakretanja, kromatografski ili tako da se na uzorku reakcijske smjese provede neki postupak kojim se može izolirati određeni reaktant ili produkt (npr. osazonski test).
Budući da su svi sudionici hidrolize škroba bezbojni i k tomu kemijski dosta slični, direktna UV/Vis-spektroskopija ovdje neće biti opcija. Jod tj. trijodidni anion, koji predlažeš, jest korišten kao reagens za škrob u kinetičkim eksperimentima i na Internetu se mogu naći protokoli za vježbe u kojima se on koristi (npr. ovdje).
Optičko zakretanje je druga opcija koja mi se čini prikladnom za naprednije učenike srednjih škola, s tim da u par minuta nisam našao nijedan protokol za vježbu. Moguće je problem u tomu što su i glukoza i maltoza optički aktivne pa rezultat mjerenja nije moguće pouzdano preračunati u doseg reakcije, a možda su naprosto polarimetri manje popularni.

Što se tiče udžbenikâ, oni su i dalje na E-školi kemije, konkretno ovdje. Kod mene se uredno daju otvoriti na stolnom računalu, ali primijetio sam da mudrofoni uopće više ne otvaraju E-školu kemije pa mi je zamislivo da postoje i nekakvi "međudefekti". Javi ako se ne bude dalo otvoriti pa ćemo već nešto smisliti.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija