|
 |
Znači sve u svemu, sa etil glukuronidom čovjek se ne može napiti jer je to metabolit rastvora etanola. Dakle nije alkohol? Neki profesori govore da se sa time čovjek ne može napiti da je to isto kao da popijete bocu sirupa.
Hvala unaprijed na odgovoru
|
Ime i prezime:
Robert Belušić
robert333@net.hr
|
 |
 |
(Pitanje se nastavlja na ovaj odgovor.)
Prvo kratak odgovor: konzumacijom etil-glukuronida najvjerojatnije se nećemo moći opiti. Razlog tomu nije to što se radi o sekundarnom metabolitu, nego zbog drugih mogućih nuspojava. Usporedba sa sirupom nije najsretnija jer sirupi imaju drugačiji sastav.
Kad se nađe u našem probavnom sustavu, etil-glukuronid hidrolizirat će na etanol i glukuronsku kiselinu. Budući da etil-glukuronid nastaje spajanjem jedne molekule etanola i jedne molekule glukuronske kiseline, raspadom jedne molekule etil-glukuronida nastat će jedna molekula etanola i jedna molekula glukuronske kiseline. Oba spoja u crijevima se apsorbiraju u krvotok.
Jednom kad se nađe u krvi, etanol će proizvesti učinke opijanja, s tim da je potrebno 20-30 mL čistog etanola da se ti učinci i osjete. Ako je sav taj etanol potekao od glukuronske kiseline, onda će se u krv apsorbirati i nekoliko desetaka puta više glukuronske kiseline nego što je normalno imamo u krvi. To sigurno znači nekakav poremećaj, ne nužno i nešto jako opasno. Pregled literature nije mi dao nikakve izvore koji bi mi rekli što se točno dogodi. Moguće je da nitko to nije ni istražio jer je etil-glukuronid spoj koji se ne može nabaviti u dućanima.
Područje gdje se etil-glukunorid uvjetno rečeno koristi jest povezano s opijanjem, ali na drugi način. Taj je spoj, naime, biomarker nedavne konzumacije alkoholnih pića. Dio unesenog etanola u tijelu se prevodi u etil-glukuronid koji se izlučuje i metabolira dovoljno sporo da se može detektirati u tijelu i nakon što se izluči ili metabolira sav etanol. To znači da je preko etil-glukunorida moguće provjeriti je li neka osoba konzumirala alkoholna pića u nekom recentnom periodu. Postoje čak i pokušaji da se detekcijom etil-glukunorida u kosi prati konzumacija alkohola u proteklim tjednima ili mjesecima. Međutim, kako je etanol također i mogući produkt drugih metaboličkih procesa u tijelu, a može se unijeti i hranom, etil-glukuronid nije posve pouzdan za provjeru konzumacije alkohola.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
  |
|