|
 |
Poštovani, naišla sam na jedan zanimljiv pokus u kojem nisam sigurna što točno nastaje i koji su točno reaktanti i produkti.
Radi se o pokusu u kojem se otopina kalijeva permanganata (koja je lužnata, u nju je dodan NaOH) miješa lizalicom.
Otopina mijenja boje od ljubičaste do zelene (plavo-zelene), zatim daljnjim miješanjem postaje žuta, pa narančasta i na kraju je sve tamnija... ide prema smeđoj. Znam da je riječ o redoks-reakcijama i da sudjeluju permanganatni ion (MnO4 -) te šećer iz lizalice, međutim nisam sigurna ulazi li u reakciju saharoza ili se ona razgradi?
Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste mi pomogli i napisali sve redokse.... hvala puno unaprijed
Lijep pozdrav
|
Ime i prezime:
Kiara Novoselić
kiaranovoselic61@gmail.com
|
 |
 |
Lizalice su po kemijskom sastavu uglavnom saharoza. Saharoza nije reducirajući šećer jer su joj reaktivne aldehidne skupine "zarobljene" kao acetalne. Međutim, u lužnatim (kao i kiselim) vodenim otopinama saharoza hidrolizira dajući fruktozu i glukozu koje mogu reagirati s oksidansima, dajući pritom glukonsku i mravlju kiselinu te više drugih produkata čiji će identiteti i udjeli ovisiti o reakcijskim uvjetima.
Ljubičasti se permanganatni anion (MnO4−) prvo reducira u zeleni manganatni (MnO42−), a boja između vjerojatno je posljedica miješanja boja tih dvaju aniona. Manganatni se anion dalje reducira u netopljivi manganov(IV) oksid koji prvo, dok ga je posve malo, otopinu zažuti, a kako ga bude više i njegove čestice krenu rasti preko narančaste boje prijeđe u smeđu.
Jednadžbe radije ne bih pisao jer nisu precizno definirani ni uvjeti ni produkti, ali možeš pogledati npr. ovdje i ovdje, gdje smo se već bavili sličnim jednadžbama.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
  |
|