Poštovani, naišla sam na jedan zanimljiv pokus u kojem nisam sigurna što točno nastaje i koji su točno reaktanti i produkti. Radi se o pokusu u kojem se otopina kalijeva permanganata (koja je lužnata, u nju je dodan NaOH) miješa lizalicom. Otopina mijenja boje od ljubičaste do zelene (plavo-zelene), zatim daljnjim miješanjem postaje žuta, pa narančasta i na kraju je sve tamnija... ide prema smeđoj. Znam da je riječ o redoks-reakcijama i da sudjeluju permanganatni ion (MnO4 -) te šećer iz lizalice, međutim nisam sigurna ulazi li u reakciju saharoza ili se ona razgradi? Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste mi pomogli i napisali sve redokse.... hvala puno unaprijed Lijep pozdrav

Ime i prezime: Kiara Novoselić kiaranovoselic61@gmail.com

 


Lizalice su po kemijskom sastavu uglavnom saharoza. Saharoza nije reducirajući šećer jer su joj reaktivne aldehidne skupine "zarobljene" kao acetalne. Međutim, u lužnatim (kao i kiselim) vodenim otopinama saharoza hidrolizira dajući fruktozu i glukozu koje mogu reagirati s oksidansima, dajući pritom glukonsku i mravlju kiselinu te više drugih produkata čiji će identiteti i udjeli ovisiti o reakcijskim uvjetima.
Ljubičasti se permanganatni anion (MnO4) prvo reducira u zeleni manganatni (MnO42−), a boja između vjerojatno je posljedica miješanja boja tih dvaju aniona. Manganatni se anion dalje reducira u netopljivi manganov(IV) oksid koji prvo, dok ga je posve malo, otopinu zažuti, a kako ga bude više i njegove čestice krenu rasti preko narančaste boje prijeđe u smeđu.

Jednadžbe radije ne bih pisao jer nisu precizno definirani ni uvjeti ni produkti, ali možeš pogledati npr. ovdje i ovdje, gdje smo se već bavili sličnim jednadžbama.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija