|
|
Kako da razrijedimo 6% HCL u 3% hcl
|
Ime i prezime:
Darko Klanjec
darkoklanjec@gmail.com
|
|
|
Ovisi koliko želimo biti precizni. Ako je maseni udio stvarno izražen s jednom značajnom znamenkom, dovoljno je precizno samo dodati u kiselinu jednak volumen vode. Npr. ako trebamo dobiti jednu litru 3 %-tne kiseline, možemo pomiješati po pola litre vode i 6 %-tne kiseline.
Ako nam je važna savršena preciznost, onda ćemo se poslužiti računom i empirijski poznatim odnosom masenog udjela i gustoće solne kiseline. Naime, stavimo li na prva dva decimalna mjesta iza gustoće vode u g/mL polovicu masenog udjela solne kiseline izraženu dvoznamenkasto u postocima, dobit ćemo gustoću te otopine. Npr. ako je maseni udio kiseline 10 %, gustoća će biti približno 1,05 g/mL, a ako je maseni udio 24 %, gustoća će biti 1,12 g/mL.
Matematičkim jezikom:
V2/V1 = (m2/ρ2)/(m1/ρ1)
= (m2·ρ1)/(m1·ρ2)
= ((m(HCl)/w2)·ρ1)/((m(HCl)/w1)·ρ2)
= (ρ1·w1)/(ρ2·w2)
Kad u tu formulu ubacimo vrijednosti iz zadatka, omjer V2/V1 iznosi 2,03 : 1, što će reći da bi na litru polazne kiseline trebalo dodati 1,03 L vode da se maseni udio prepolovi. Nije nemjerljivo malo, ali za tipične praktične laboratorijske potrebe nije ni bitno.
Pozdrav,
|
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|