|
|
Poštovani, hvala na odgovoru. Pitanje za test je ipak bilo više oko teorijskih pojava koje utječu na otapanje, možete li mi napisati par mogućih objašnjenja za topljivost veće količine spoja u neproporcionalno više otapala? Hvala lp
|
Ime i prezime:
Daria Missoni
dari00miss@gmail.com
|
|
|
(Prethodno pitanje može se vidjeti ovdje.)
Za opisani fenomen ne postoji teorijsko objašnjenje jer ne postoji ni taj fenomen. Zadnji put sam to sugerirao nešto suptilnije, navodeći moguće razloge za zabludu, a sad to konstantiram direktno.
Topljivost je intrinzično svojstvo sustava otapalo - topljiva tvar, a izvodi se direktno iz sastava otopine koja je u ravnoteži s topljivom tvari. Omjer količina otapala i topljive tvari u ravnotežnoj smjesi neovisan je i o količini topljive tvari i o količini otapala. Parametri o kojima sastav zasićene otopine ovisi jesu identitet otapala i topljive tvari, tlak i temperatura.
Dakle, ako se pri nekoj temperaturi u jednoj litri otapa neka masa soli, onda će se u stotinu litara otopiti točno stotinu puta više, a u deset mililitara točno stotinu puta manje te iste soli. Ako smo dodali manje soli nego što se otapa, moći ćemo otopiti još. Ako smo dodali više nego što se otapa, dio će ostati neotopljen.
Da se vratim prethodnom pitanju, mogući razlozi za pogrešno opažanje su:
- u prvom je pokusu dodan suvišak otapala
- u prvom je pokusu znatan dio otapala ispario uslijed grijanja do vrelišta.
Ono što bi me sad još zanimalo je radi li se o tvojem pitanju, dakle znatiželji, ili je to bio zadatak koji je dala neka druga osoba, npr. asistent u nastavi. U prvom slučaju nadam se da sam ovaj put dao jasniji odgovor. U drugom bih te slučaju zamolio da prvo provjeriš je li pitanje stvarno bilo točno ovakvo kakvo smo ovdje primili, a ako jest, da oba moja odgovora preneseš autoru pitanja. Vjerujem da bi mogli biti od koristi.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|