Molim Vas da mi napišete nešto o smjesama tekućina, njihovim svojstvima i sl. Unaprijed hvala!

Ime i prezime: Mateja Vranko mateja_vranko@net.hr

 


O tome bi sa dalo jako puno pisati, postoji čitavo poglavlje fizikalne kemije koje se time bavi. Ono započinje otprilike ovako: Ako promatramo dvije tekućine A i B, s obzirom na njihovu međusobnu mješljivost pri nekoj zadanoj temperaturi moguća su tri slučaja: (1) A i B se miješaju u svim omjerima (npr. voda i etanol), (2) A i B se samo djelomično miješaju (npr. voda i dietil-eter) i (3) A i B se ne miješaju (npr. voda i parafinsko ulje). Smjesa koja se pri jednoj temperaturi ponaša na način (2) može se pri drugoj temperaturi ponašati na način (1). Temperatura na kojoj dolazi do takvog prijelaza zove se granična temperatura. Zatim možemo promatrati kako temperatura vrelišta i sastav parâ (plinske faze) iznad tekućih smjesa tipa (1) ovisi o sastavu tekuće smjese, i tu ćemo opet naići na nekoliko mogućih slučajeva... Tu se nadalje susrećemo s pojmovima Raoultov zakon (koji kaže da je parcijalni tlak tekućine A proporcionalan njezinom množinskom udjelu u tekućoj smjesi), idealne tekuće smjese, odstupanja od R. zakona (pozitivna i negativna), azeotropi, azeotropna destilacija, fazni dijagrami...

Uz slučaj (3) vezan je i pojam razdjeljivanja neke otopljene tvari između tekućine A i tekućine B na čemu se temelji ekstrakcija. O tome je nedavno pisao Kristijan Kovač ovdje.

Jednostavno, tema je vrlo opširna. Predlažem ti da zaviriš u neki udžbenik fizikalne kemije, tamo je sve to lijepo opisano. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija