Ovo pitanje našlo se u nacionalnom ispitu, jako me dvoumilo : Koja je od navedenih reakcija povratna? Truljenje banane Gorenje mesa Kiseljenje kupusa Otapanje šećera Ja sam stavio ovo zadnje, vjerojatno mi je krivo. Hvala na odgovoru.

Ime i prezime: Snow cat teo.buzdon@gmail.com

 


Dobro si odgovorio. Jedino je otapanje šećera (npr. u vodi) povratna promjena jer npr. hlađenjem ili isparavanjem otopine šećer opet može kristalizirati. Truljenje, gorenje i fermentacija bioloških uzoraka uključuju previše promjena koje su previše složene da bismo se uopće mogli nadati da bi išta od toga bilo povratno.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija