|
|
Ovo pitanje našlo se u nacionalnom ispitu, jako me dvoumilo :
Koja je od navedenih reakcija povratna?
Truljenje banane
Gorenje mesa
Kiseljenje kupusa
Otapanje šećera
Ja sam stavio ovo zadnje, vjerojatno mi je krivo. Hvala na odgovoru.
|
Ime i prezime:
Snow cat
teo.buzdon@gmail.com
|
|
|
Dobro si odgovorio. Jedino je otapanje šećera (npr. u vodi) povratna promjena jer npr. hlađenjem ili isparavanjem otopine šećer opet može kristalizirati. Truljenje, gorenje i fermentacija bioloških uzoraka uključuju previše promjena koje su previše složene da bismo se uopće mogli nadati da bi išta od toga bilo povratno.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|