Lijep pozdrav! Mene zanima zašto se krumpir, kada ga pojedemo, razgrađuje na monosaharide, a ne na polisaharide? Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Valentina M. valentina.marosicevic@gmail.com

 


Monosaharidi, konkretno glukoza za škrob iz krumpira ili kruha, krajnji su ishod probave jer se jedino oni mogu brzo apsorbirati u krvotok i onda iskoristiti kao izvor metaboličke energije. Kad bi probava stala na disaharidima, trisaharidima ili čak samo ponešto pokidanim polisaharidnim lancima, ne bi došlo do apsorpcije, nego bismo krumpirom po svoj prilici hranili crijevne bakterije.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija