|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
zanima me nekoliko podataka o stearinskoj kiselini: svojstva, gustoća, gdje se primjenjuje. hvala
|
Ime i prezime:
sven stojanović
vladostojanovic@inet.hr
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Stearinska (ili oktadekanska) kiselina je ravnolančana zasićena masna kiselina. Riječ zasićena znači da nema dvostrukih niti trostrukih veza među ugljikovim atomima. Sažeta strukturna formula stearinske kiseline je CH3(CH2)16COOH, a molekulska formula joj je C18H36O2. Dobiva se preradom (saponifikacijom) iz životinjskih masti.
Stearinska se kiselina na sobnoj temperaturi pojavljuje u obliku masnoga bijelog kristalnog listićavog praha gustoće 0,87 g/cm3. Pri 68 °C tali se u prozirnu uljastu tekućinu. Zapaljiva je (kao i većina organskih spojeva). S lužinama daje soli, stearate. Alkalijske soli stearinske kiseline rabe se kao sapuni. Pozdrav,
|
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|