Pozdrav, kako napraviti 20% gel od bakrovog sulfata? Lp, Anika Žaja

Ime i prezime: Anika Žaja zajaanika@gmail.com

 


Na ovo je pitanje teško odgovoriti bez dodatnih informacija. Bakrov se sulfat u vodi otapa dobro, ali pri sobnoj će temperaturi zasićena vodena otopina bakrovog(II) sulfata sadržavati tek nekih 17 % bakrovog(II) sulfata. Nadalje, bakrov(II) sulfat nije gelator, tako da bi za gel koji sadržava bakrov(II) sulfat trebalo imati i neki gelator (npr. želatinu, pektin ili alginsku kiselinu). Izbor gelatora ovisi pak o tomu za što će se gel primijeniti. Vrlo općenito te uz uvjet da neće biti reakcija između bakrovog(II) sulfata i gelatora, vjerojatno je najuputnije napraviti što koncentriraniju otopinu gelatora te ju pomiješati s vrućom koncentriranom otopinom bakrovog(II) sulfata tako da konačni maseni udio bakrovog(II) sulfata bude 20 % i onda se nadati da neće iskristalizirati.
Konkretniji odgovor mogu pokušati smisliti ako doznam čemu gel treba služiti, koje treba biti otapalo i što se može ili mora koristiti kao gelator.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija