|
|
Pozdrav,
kako napraviti 20% gel od bakrovog sulfata?
Lp,
Anika Žaja
|
Ime i prezime:
Anika Žaja
zajaanika@gmail.com
|
|
|
Na ovo je pitanje teško odgovoriti bez dodatnih informacija. Bakrov se sulfat u vodi otapa dobro, ali pri sobnoj će temperaturi zasićena vodena otopina bakrovog(II) sulfata sadržavati tek nekih 17 % bakrovog(II) sulfata. Nadalje, bakrov(II) sulfat nije gelator, tako da bi za gel koji sadržava bakrov(II) sulfat trebalo imati i neki gelator (npr. želatinu, pektin ili alginsku kiselinu). Izbor gelatora ovisi pak o tomu za što će se gel primijeniti. Vrlo općenito te uz uvjet da neće biti reakcija između bakrovog(II) sulfata i gelatora, vjerojatno je najuputnije napraviti što koncentriraniju otopinu gelatora te ju pomiješati s vrućom koncentriranom otopinom bakrovog(II) sulfata tako da konačni maseni udio bakrovog(II) sulfata bude 20 % i onda se nadati da neće iskristalizirati.
Konkretniji odgovor mogu pokušati smisliti ako doznam čemu gel treba služiti, koje treba biti otapalo i što se može ili mora koristiti kao gelator.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|