Sve o sumporu u vinogradarstvu i vinarstvu

Ime i prezime: Ema esadovek@gmail.com

 


Ovo je pitanje za agronome, a ne kemičare. Vrlo kratko mogu reći da se sumpor koristi za sterilizaciju bačvi, odnosno konzerviranje vina, budući da dosta efikasno uništava sve mikroorganizme s kojima dođe u kontakt. Pritom treba napomenuti da to ne čini elementarna tvar sumpor, nego sumporovi spojevi u kojima je on u u oksidacijskom stanju IV, dakle sumporov dioksid, sumporasta kiselina ili kalijev disulfit kao najčešće korišteni spojevi. Kalijev disulfit nabavlja se kao krutina poznata kao vinobran, sumporasta kiselina je zapravo uglavnom vodena otopina sumporovog dioksida, a sumporov se dioksid tipično dobiva tako da se zapali papirnata traka s debelim slojem sumpora. Još sam ponešto na ovu temu pisao ovdje, a isplatilo bi se pogledati i ovaj, ovaj ili ovaj članak.

Što se tiče "svega o", primijetio bih da pitanje takvog tipa nismo dobili već skoro osam godina. Iako je zanimljivo opet vidjeti tu frazu, "sve o" čemu god malo je previše da bi to itko bio u stanju napisati, barem dok se radi o stvarnom svijetu. Nadam se da će "temeljne informacije o" ipak biti dovoljne.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija