Ubrajamo li masti i ulja u polimere? U različitim izvorima pronalazim različite odgovore pa me zanima što je točno. Unaprijed hvala na odgovoru.

Ime i prezime: Marijan Tomić marijan.tomic@gmail.com

 


Ako se držimo mastî i uljâ kao trigliceridâ, odnosno esterâ glicerola i (viših) masnih kiselina, onda to definitivno nisu polimerne molekule. Polimerima nazivamo one tvari u čijim se molekulama jedna ili više jedinki ponavlja više desetaka, stotina ili tisuća puta, bilo linearno (npr. kod polietena, celuloze ili nukleinskih kiselina), bilo razgranato (npr. kod dendrimerâ ili glikogena). Kod trigliceridâ imamo samo centralni dio koji potječe od glicerola te na njemu tri jedinke koje potječu od masnih kiselina. Takav ustroj eventualno bismo mogli proglasiti oligomerom (molekulom u kojoj se jedna ili više jedinki ponavlja neki razmjerno mali broj puta, pri čemu taj broj znatno utječe na svojstva molekule).

Ostaje mi još pitanje postoje li stvarno izvori u kojima se masti i ulja nazivaju polimerima, ili se radi o nepažljivom čitanju, eventualno o pogrešci u pamćenju. Ako takovi izvori postoje u literaturi za nastavu kemije, bilo bi jako dobro da se greška što prije popravi.

Još jedna mogućnost je da je netko malo pomiješao stvari pa tzv. silikonska ulja svrstao među "biološke masti i ulja". Silikonska ulja jesu polimeri (vidi npr. poli(dimetilsiloksan)) i mogu biti uljaste tekućine, ali po kemijskom sastavu nemaju nikakve veze s trigliceridima.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija