Koja je razlika između emulgatora E322(jedan od sastojaka bijele čokolade) i emulgatora lecitina(jedan od sastojaka čokolade Dorina)? Zašto se neki emulgatori označavaju sa slovima i brojkama?

Ime i prezime: Katja Ščavničar bios@ck.htnet.hr

 


Nema razlike između lecitina i E322, to je jedno te isto.

Ne samo emulgatori, nego i mnogi drugi sastoji i dodaci u prehrambenim proizvodima označavaju se određenim, točno propisanim oznakama, tzv. E-brojevima. Prednost takvog označavanja je da se vrlo brzo može vidjeti o kojem se sastojku radi, neovisno o jeziku na kome je deklaracija proizvoda napisana ili mogućim sinonimima za jednu te istu tvar.

Postoje ljudi koji iz vjerskih ili filozofskih uvjerenja ne žele konzumirati proizvode koji sadrže određene sastojke ili su alergični na neki sastojak. Dovoljno je da takva osoba zna oznaku tvari koju želi izbjegavati u prehrani, a ne i sva njena imena na svim mogućim jezicima na kojima bi deklaracija mogla biti napisana.

Nedavno su o E-brojevima na e-školi pisali Marko Grba ovdje i Kristijan Kovač ovdje. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija